Voorpagina > Brandweer en ambulancedienst: beheersbare jaarwisseling
2. Gemeente Leeuwarden E.O.

Brandweer en ambulancedienst: beheersbare jaarwisseling

Brandweer en ambulancedienst: beheersbare jaarwisseling

FRYSLÂN – De jaarwisseling is voor Brandweer Fryslân en de Friese geneeskundige diensten op een beheersbare wijze verlopen. De brandweer rukte in de provincie 107 keer uit voor verschillende meldingen op Oudjaarsdag en de eerste paar uren van Nieuwjaarsdag.

Voor zover bekend was nergens sprake van buitensporig negatief gedrag richting de brandweermensen en geneeskundige medewerkers. Met het overgaan naar het jaar 2014 is de brandweer geregionaliseerd en bestaat er één Brandweer Fryslân.

Brandweer
De brandweer is in Fryslân tussen de late oudejaarsmiddag en vroege nieuwjaarsmorgen meer dan honderd keer uitgerukt om vooral kleine branden te bestrijden. Het gaat daarbij om een lichte stijging van het aantal uitrukken ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Vorig jaar kwamen er 77 meldingen bij de meldkamer binnen. Wat betreft het aantal meldingen was er een duidelijk verschil tussen de periode dat het buiten regende en droog was.

De Friese branden die de afgelopen avond en nacht bij de Meldkamer Noord-Nederland werden gemeld, vonden voornamelijk buiten plaats. Daarbij valt te denken aan in brand gestoken containers, aanhangwagens/caravans en bouwmaterialen. In Leeuwarden (autobedrijf) en in Garyp (woning) moesten de Friese brandweerlieden ter plaatse komen vanwege zogenaamde middelbranden.

Enkele brandincidenten
Bij een autobedrijf aan de [url=https://www.112fryslan.nl/news/9613]Gounodstraat in Leeuwarden[/url] raakten meerdere auto’s ernstig beschadigd door een brand. Ook aan de buitengevel van het bedrijfspand ontstond schade. Door snel handelen van de brandweer kon worden voorkomen dat er meer schade aan het bedrijf ontstond. De oorzaak van de brand is vooralsnog niet bekend. In Garyp brandde een leegstaande woning aan de Mounehoek uit. Hoe de brand in het rietgedekte pand kon ontstaan is niet bekend. Na ruim twee uur kon de brandweer het sein ‘brand meester’ geven.

In Stiens werd de brandweer opgeroepen voor een woningbrand aan de Hellasstrjitte. Daar was brand ontstaan in een meterkast. Hoewel de brand snel onder controle was, moest een bewoner voor controle naar het ziekenhuis. De bewoner had last van ademhalingsproblemen. Een skûtsje dat aan de Haven in Rottevalle lag, raakte beschadigd nadat brand bij de kajuit was ontstaan. Mogelijk is deze brand ontstaan door vuurwerk. Er waren geen mensen in het skûtsje aanwezig. Wel moesten aanwezige brandweerlieden rekening houden met enkele gasflessen aan boord.

Regionalisering brandweer
Met het overgaan van het jaar 2013 naar 2014 is ook de realisatie van één brandweer in Fryslân een feit. Aan de regionalisering van de Friese brandweer is enkele jaren gewerkt. Met de regionalisering zijn er geen zelfstandige (inter)gemeentelijke brandweerkorpsen meer in Fryslân. De ‘nieuwe’ Brandweer Fryslân maakt met de regionalisering onderdeel uit van Veiligheidsregio Fryslân. Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân en GGD Fryslân aan de brandweerzorg, publieke gezondheidszorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Geneeskundige diensten
De geneeskundige diensten in Fryslân, de zogenaamde ‘witte kolom’, spraken over een gemoedelijke jaarwisseling met diverse vuurwerkgerelateerde incidenten.

Ziekenhuizen en dokterswachten
In totaal hebben de ziekenhuizen in Fryslân twintig vuurwerkslachtoffers moeten behandelen. Deze slachtoffers werden behandeld in het MCL in Leeuwarden (11 personen), Antonius in Sneek (4 personen) en Nij Smellinghe in Drachten (5 personen). De verwondingen waren voornamelijk aan het gelaat, hals en handen. Gedurende de avond en nacht werden meer mensen op de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen behandeld, maar het ging daarbij niet om incidenten die met vuurwerk te maken hadden. Bij de verschillende doktersdiensten in de provincie meldden zich 25 personen met vuurwerkgerelateerde klachten.

Ambulancebewegingen
De ambulancediensten in Fryslân zijn tussen oudejaarsmiddag en nieuwjaarsmorgen ongeveer zestig keer ingezet. Uiteindelijk zijn veertig personen naar een ziekenhuis gebracht. Op Ameland is een man met de traumahelikopter naar het UMCG in Groningen gebracht. Hij raakte gewond nadat een stuk vuurwerk in zijn gezicht uiteenspatte.

Algemeen beeld
De Friese hulpdiensten zijn tevreden over de onderlinge samenwerking en de sfeer tijdens de oudejaarsnacht. Onderlinge samenwerking en goede afstemming zorgde voor een beheersbare jaarwisseling.

Bron: Persbericht Veiligheidsregio Fryslân

Over de fotograaf

112Fryslan