ECHTEN – Ruim twee maanden is er hard gewerkt aan het nieuwe boothuis voor de brandweer van Echten. Zaterdag is het boothuis officieel geopend door de burgemeester en de adjunct commandant van Veiligheidsregio Fryslân.

Het boothuis is gebouwd nabij het museumgemaal langs het Tjeukemeer. “Vanaf hier kunnen wij razendsnel op de meldingen af,” aldus het brandweerkorps op social media. Via daar hielden de spuitgasten hun volgers op de hoogte van de komst en de bouw van het boothuis. Het huis is gebouwd van oranje panelen met daar overheen ‘gebrand’ hout getimmerd. De brandweerboot lag tot vandaag in Oosterzee-Buren wat zorgde voor een langere aanrijtijd voor de bemanning. Met de nieuwe locatie, gelegen aan de rand van het dorp, kan de brandweer razendsnel bij de boot zijn en uitrukken naar meldingen. Vanaf het Tjeukemeer kunnen zij alle kanten op. Echten is de tweede Friese brandweerpost waarvan de blusboot permanent in het water ligt. Zo kan de ploeg 4-6 minuten sneller uitrukken bij een incident op het water!

Opening door burgemeester Fred Veenstra en adjunct commandant Marinus van de Velde
Vandaag is de opening van het boothuis gedaan door burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren en door adjunct commandant Marinus van de Velde van de Veiligheidsregio Fryslan.

De burgemeester voer mee op de brandweerboot richting Skûtsje De Trije Doarpen die speciaal geregeld was voor de opening. Daar aangekomen heeft de burgemeester samen met de brandweer redgereedschap opgehaald voor het openen van het boothuis. Met het redgereedschap heeft de burgemeester de ketting van het boothuis doorgeknipt.

Een groen boothuis
Omdat het boothuis niet op stroomnet wordt aangesloten, is er besloten zelf stroom op te wekken. Op het dak is een rij zonnepanelen aangebracht waarvan de opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu. Hierdoor heeft het boothuis toch stroom, en dat is nodig voor de randapparatuur, verlichting en het bedienen van de deuren. Wanneer er onvoldoende stroom is opgewekt, is er altijd nog een noodaggregaat achter de hand.

Foto’s BTBFotografie

Redactie