FRYSLÂN – Vooral in het Noordoosten van de provincie heeft de brandweer het druk met de vele wateroverlast meldingen.

Bij seniorenflat De Koaster aan de Goudtsjeblom Strjitte heeft de brandweer de kelder leeggepompt die vol was gelopen met water.

In Buitenpost stortte een deel van het dak van een bedrijfspand in. De brandweer kwam met spoed ter plaatse bij Enitor aan de Beatrixsstaat, omdat het brandalarm was afgegaan. De omgeving is afgezet, de brandweer kon weinig doen.

In De Westereen liep de benedenverdieping van verzorgingstehuis Sikkemahus. De bewoners zijn een verdieping hoger gebracht, terwijl het water werd weggepompt. Met een giertank is het water weggepompt. Een aantal auto’s die in het water stonden, zijn weggesleept. Voor kinderen was al dat water vooral een plezier.

Campinggasten van camping Bergummermeer bij Sumar werden verrast door een flinke regenbui. Al snel stond de camping vol water, sommige gasten spoelden bijna uit hun tent. De brandweer is ter plaatse gekomen om het water weg te pompen.

De shop van een tankstation in De Westereen werd getroffen door de enorme regenval, de shop liep veel schade op. In De Westereen werd ook het winkelcentrum afgezet vanwege de grote hoeveelheid water die er lag, de brandweer gaat kijken wat zij kunnen doen.

Ook in Surhuisterveen was er veel overlast van het water, belangrijke toegangswegen liepen onder en in het centrum moest de brandweer helpen met wateroverlast bij onder andere een café waar de kelder was volgelopen. Bij verzorgingstehuis Suderhuys was veel water door het dak gekomen, de brandweer heeft het probleem verholpen.

Verder waren er nog vele ondergelopen straten, tunnels die blank staan en kelders die leeggepompt moesten worden.

N31 Harlingen
Ook in Harlingen moest de brandweer in actie komen, door de vele regenval en een verstopte put kwam er veel water op de rijbaan onder het aquaduct bij Harlingen te staan. De politie sloot een rijstrook af en maande het verkeer dat ze langzamer moesten rijden. Na enige tijd werd ook de brandweer opgeroepen. Zij hebben de put(ten) vrijgemaakt, waardoor het water wegliep. Momenteel is de rechterrijstrook door Rijkswaterstaat afgesloten. Het verkeer richting Franeker kon via de linkerrijstrook passeren.