LEEUWARDEN – Meerdere meldingen van een vreemde lucht in winkelpanden aan de Nieuwestad heeft de brandweer dinsdag enige tijd beziggehouden.

Even na half twaalf kwam er een melding van een gaslucht binnen bij een pand op de hoek van de Nieuwestad en de Wirdumerdijk. Uit voorzorg werd er opgeschaald naar ‘middel hulpverlening’ en kwamen er twee tankautospuiten en een hoogwerker met spoed ter plaatse. Politie en handhaving sloten de omgeving van het pand af voor omstanders. Uit metingen van de brandweerlieden bleek er geen sprake te zijn van een gaslek in het pand, waarna de afzettingen weer konden worden opgeheven.

De brandweer was nog maar net vertrokken of er kwam wederom een melding van een vreemde lucht in een pand aan de Nieuwestad. De brandweer was snel ter plaatse en heeft wederom metingen verricht, waaruit bleek dat er geen sprake was van gevaarlijke stoffen.

Op het moment dat de brandweer bezig was, ontving de meldkamer een telefoontje van een vreemde lucht in de Hema, een kleine 100 meter verderop. De brandweer is lopend naar de winkel gelopen en heeft ook daar metingen verricht.

Het bleek om een terpentine achtige lucht te gaan die op meerdere plekken aan de Nieuwestad te ruiken is. Volgens de brandweer is dit niet gevaarlijk en zal dit vanzelf verdwijnen.

https://twitter.com/Gemeente_Lwd/status/1551882224261365766

R. Kiestra