LEEUWARDEN – Door de harde wind moest de brandweer zaterdag meerdere malen uitrukken voor stormschade meldingen.

In de ochtend rond 10:15 dreigde een schuur aan de Werpsterdyk bij Techum in te storten. Brandweer en politie hebben de situatie onderzocht maar konden niet veel betekenen.

Rond 13:45 werden tankautospuit en hoogwerker gealarmeerd voor een stormschade in de Ruusbroecstraat. Dit bleek te gaan om de ballustrade op het dak van Werkplein Leeuwarden(Uwv) aan de Tesselschadestraat. Een deel was al naar beneden gekomen en een ander deel hing gevaarlijk los. De hoogwerker kon vanwege de harde wind niet ingezet worden. De gemeente heeft later waarschijnlijk met een sleutelhouder het probleem verholpen.

Om 17:15 dreigde de dakbedekking van een dakkapel boven Bart Smit naar beneden te komen. Met de hoogwerker werd een noodreparatie gedaan. Vervolgens kon men direct door naar het Vliet/Keetwaltje, hier was een openstaand raam kapot gewaaid. Het glas uit het raam lag in kleine stukjes verspreid over straat.

Rond 18:30 dreigde een schoorsteenkap naar beneden te komen bij een woning aan de Idzerdastins. Met de hoogwerker werd de kap naar beneden gehaald en overgedragen aan de eigenaar.

Rond 18:45 hing een boom op het Leeuwerikplein gevaarlijk scheef door de storm. De boom stond op omvallen en werd door de vrijwillige brandweer omgezaagd.

Om 19:30 werd de hoogwerker opnieuw naar het Keetwaltje gestuurd. Ditmaal om de glaszetter te helpen om het raam af te dichten. Omdat er nog steeds een harde wind stond was het niet verstandig om op een ladder te klimmen, de brandweer bood uitkomst.

Video : E. Brandsma
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D6zgBveX_Dk&edit=vd[/youtube]

112Fryslan