FRYSLÂN – Storm Dudley heeft woensdagavond voor de nodige meldingen gezorgd voor de Friese brandweer. Op meerdere plekken in de provincie waaiden bomen om.

In onder meer Willemsoord, Bontebok, Leeuwarden, Twijzel, Bitgum en Drachten moest de brandweer in actie komen.

In Bontebok lag een klein boompje over de Hogeveenseweg, deze is vakkundig in mootjes gehakt door brandweer Nieuwehorne. (Foto 1 ProNews)

In Leeuwarden zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt door een omgevallen boom: klik hier 

In Twijzel lag een boom over de weg aan de Wedze, deze is door brandweer Buitenpost vakkundig in mootjes gehakt en van de weg gehaald. (Foto’s 2 t/m 5 Jeffrey Klaaijssen en Hendrik Dijkstra)

In Drachten lag een boom over de weg op de Hegebrechsterleane. Een toevallig passerende ambulance heeft samen met Rijkswaterstaat de weg geblokkeerd in afwachting van brandweer Ureterp. Ook deze boom is vakkundig in mootjes gehakt. (Foto’s  6 t/m 9 Willem Veenstra)

Ook in Grou, Haulerwijk, Houtigehage, Elsloo en Broek moest de brandweer op pad voor meldingen van stormschade. In Bitgum lag een boom over de Westergoawei.

3 meldingen omgeving Joure
In Joure lag een grote boom over het fietspad, tegelijkertijd moest de brandweer uit Joure naar Broek. Daar lagen twee bomen op de weg. Met de kettingzaag zijn de bomen in stukken gezaagd en van de weg gehaald. Daarna kwam melding 3 van de avond voor de Jouster brandweer. Deze keer richting Snikzwaag. Daar was door de wind een stuk van een afdak los gewaaid en tegen het dak van het woonhuis gekomen waar het een aantal dakpannen wist te raken die naar beneden vielen. De brandweer heeft de resterende dakplaten verwijderd. (Foto’s 10 t/m 12 Brandweer Joure)

In Sneek waaide donderdagochtend aan de Pinksterbloem een zonnepaneel van het dak en kwam op een auto terecht. (Foto 13 JDGFotografie)

In Stiens ontstond donderdagochtend schade aan een gevel van een woning aan de Popelierstrjitte door de harde wind. Met de hoogwerker uit Leeuwarden hebben brandweerlieden de houten muur gestabiliseerd, om te voorkomen dat er meer schade ontstond. (Foto’s 14 t/m 17)

Op het Keizerskroon in Leeuwarden waaide omstreeks half tien een grote boom om, welke tegen een huis terecht kwam. De brandweer kwam met een tankautospuit en hoogwerker ter plaatse om de boom in stukken te zagen. (Foto’s 18 t/m 21)

Ook op de Albert Schweitzerstraat en Oostergrachtswal in Leeuwarden werden stormschades gemeld. In de Albert Schweitzerstraat heeft de brandweer niets bijzonders aangetroffen, op de Oostergrachtswal daarentegen wel. Een kozijn was door de harde wind uit zijn voegen geblazen en naar beneden gevallen. Omdat er geen direct gevaar meer was, kon de brandweer weinig betekenen. (Foto’s 22 en 23)
Later in de middag is de brandweer nogmaals naar het adres gegaan en is met de hoogwerker de rest van het kozijn verwijderd. (Foto;s 26 t/m 28)

Op de Gerben van Manenstraat in Drachten raakten een aantal dakpannen los. Vanuit de hoogwerker hebben brandweerlieden de dakpannen weer goed gelegd. (Foto’s 24 en 25)

Op de Dringelstrjitte in Akkrum dreigde een boom om te vallen tegen een woning. (Foto 29)

Bij de Kwik Fit aan de Heliconweg in Leeuwarden hing de overkapping van een schoorsteen los. De brandweer heeft deze vastgezet.

Bij de Lawei in Drachten was iets losgekomen wat voor gevaar zorgde. De brandweer heeft een hoogwerker ingezet om het op te lossen. (Foto’s 30 t/m 32)

In Sneek was de gevelbekleding van een woning aan de Nassau Dillenburgstraat los gewaaid. Ook hier is de brandweer ingezet om erger te voorkomen. (Foto 33 JDGFotografie)

De Harlinger brandweer is donderdag enkele keren uitgerukt met de hoogwerker voor stormschade. In Tzummarum waren schoorsteenkappen losgewaaid bij een woning en op de Kleine Bredeplaats in Harlingen waren boeidelen losgewaaid bij een woning. In beide gevallen kon het probleem vanuit de hoogwerker worden verholpen.

De Leeuwarder brandweer heeft deze middag erg druk. Rond kwart voor vier moest men naar de Waterbies waar dakpannen van het dak van een woning waaiden. (Foto 34 Ate Atema)

Rond vier uur moest de Leeuwarder brandweer alweer naar de volgende stormschade, losse dakpannen op de Roptastate. ( Foto’s 35 t/m 37)

Even na zeven uur moest de brandweer van Leeuwarden naar Kingmastate voor een scheve boom. De brandweer heeft de situatie bekeken en ingeschat dat er niet direct actie nodig was. Wel zijn de omwonenden in kennis gesteld. (Foto 38)