Voorpagina > Brandweer druk door zomerstorm
Brandweer Fryslan Hoofd Nieuws

Brandweer druk door zomerstorm

Brandweer druk door zomerstorm

FRYSLÂN – De Friese brandweer is zaterdag vele malen uitgerukt voor meldingen van stormschade, het ging hierbij voornamelijk om bomen.

De eerste melding kwam rond twintig voor tien binnen. Op de Suwaldsterdyk in Hurdegaryp was een boompje omgewaaid. De brandweer heeft het boompje van de weg gehaald en de weg even geveegd. (Foto 1)

Rond twintig voor één moest de Dokkumer brandweer naar een melding stormschade aan de Wylster. Hier was een grote tak op/tegen een woning gevallen. De brandweer heeft met behulp van een hoogwerker de tak verwijderd. (Foto 2 en 3)

Rond twintig voor twee is de Leeuwarder brandweer ingezet om met een hoogwerker wat gevaarlijke takken te verwijderen op de Schierstins.

Rond kwart over twee moest de brandweer van Gorredijk en Beetsterzwaag naar Lippenhuizen voor een gevaarlijk hangende tak. Zie voor foto’s en info 112drachten.nl

Rond half vier een melding van stormschade aan het Hamsterplein in Drogeham. Hier dreigde een boom om te waaien en is door de brandweer omgezaagd.

Ook in Drachten waren diverse meldingen van stormschade, op de Lange West versperde een omgewaaide boom de weg. Aan de Uitgang viel een grote tak op een bestelbus. Zie voor info en foto’s de artikelen op 112drachten.nl

Rond vier uur moesten brandweer Burgum en Leeuwarden naar de Schoolstraat. Bij optiek Brinksma was een tak op het dak gevallen, er ontstond geen schade aan het pand. Met behulp van een hoogwerker werd de situatie vakkundig opgelost. De weg was tijdelijk afgesloten. (Foto’s 4 t/m 8)

Rond kwart over vier een melding van stormschade aan de Kleine Breedstraat in Dokkum. (Foto 9 t/m 11)

Rond half vijf een melding van stormschade aan de Godsacker in Franeker waar een zonnescherm los gewaaid was. (Foto’s 12 t/m 16) © Stefan Postema)

Rond half zes een melding van stormschade bij het Bennemastate aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Hier was op het parkeerterrein een boom omgewaaid en lag deels over een auto heen. Door de brandweer is de boom weggezaagd. Het parkeerterrein werd afgesloten, omdat er nog drie bomen om zouden kunnen vallen. Dit is in samenspraak met het Bennemastate gedaan. Alle auto’s die op het parkeerterrein stonden zijn door de eigenaren verplaatst. (Foto’s 17 t/m 20)

Rond kwart voor zes een boompje over het fietspad in Ternaard aan de Van Aylvastrjitte. Deze is door de brandweer aan de kant gelegd.

Rond tien over zes een open raam wat uit de woning dreigde te waaien aan de Academiestraat in Franeker. Het raam is door de brandweer dichtgedaan. De bewoners waren vermoedelijk niet thuis.

21:00 Net voor negen uur in de avond werden hoogwerker en tankautospuit naar de Prins Bernhardstraat gestuurd. Hier was een grote tak afgeknakt en versperde de weg. De brandweer heeft de weg vrijgemaakt.

Over de fotograaf

Hendrik Dijkstra