LEEUWARDEN – Dinsdagavond rond 23:40 werd de vrijwillige brandweer gealarmeerd voor een container brand in de Leeuwerikstraat.

In de voortuin van huisnummer 142 bleek een grijze container van binnen in de brand te staan. Tijdens het blussen van deze container werd de brandweer door een buurtbewoner erop gewezen dat om de hoek in de zijstraat ook een container in brand stond. Een container brandde hier tot de grond toe af en een andere container raakte zwaar beschadigd. Ook hier kreeg de brandweer van een omstander te horen dat er op de Harlingerstraatweg nog een containerbrand zou zijn.

Na een zoektocht over de Harlingerstraatweg werd niks gevonden, wel was er een brandlucht te ruiken. Daarom werden ook de achterliggende straten doorzocht. In de Meeuwenstraat, een zijstraat van de Harlingerstraatweg, werd de brand uiteindelijk gevonden. Tijdens deze bluswerkzaamheden kregen de brandweerlieden via de meldkamer door dat ze naar de Mondriaanstraat moesten voor een buitenbrand. Deze was al door agenten of omstanders geblust en de brandweer kon daarom terug naar de kazerne.

Een oplettende en in vrije tijd zijnde brandweerman kon een in brand gestoken container, die tegen een houten schuur stond op tijd blussen, voordat de schuur vlam vatte.

Samenvatend waren er containerbranden in de Meeuwenstraat, Havikstraat, Leeuwerikstraat, Gealanden en de Mondriaanstraat. Volgens de politie gaat het om circa 8 containers, er is dan ook een onderzoek ingesteld. Tijdens de branden hield de politie nog een burgernetactie die niks heeft opgeleverd.

112Fryslan