FRYSLAN – Brandweer Fryslân is tussen 15.00 uur oudejaarsdag en 07.00 uur nieuwjaarsdag 99 keer uitgerukt om vooral kleine branden te bestrijden.

Dit is een vergelijkbaar aantal ten opzichte van eerdere jaren. Blusploegen die werden ingezet hielden zich bijna allemaal bezig met brandmeldingen. Dit varieerde van twee middelbranden in Sneek en Midsland tot aan kleinere (buiten)branden en automatische brandmeldingen.

Brandweer Drachten werd om 17:50 uur oudejaarsdag opgeroepen voor een scheepsbrand aan de Tussendiepen. Bij aankomst bleek het te gaan om een brandende vuurkorf. Op oudejaarsavond rond 23:00 uur werd Post Sneek gealarmeerd voor een woningbrand aan de Houkeslootstraat. Het betrof een schuur met haardhout welke vlam had gevat. Er is geen brand in de woning en garage geweest, wel liep de woning forse rookschade op. Rond 06.13 uur nieuwjaarsdag is de brandweer opgeroepen voor een uitslaande brand bij de receptie van een recreatiepark aan de Duinweg te Midsland. Hier is veel schade aan het vrijstaande pand ontstaan. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

In Noardburgum aan de Rijksstraatweg, kwam om 3:00 uur een melding binnen van brand in een chalet. Een persoon zou rook hebben ingeademd. Hiervoor is een ambulance gekomen. Het ambulancepersoneel heeft de persoon behandeld. De brand is ontstaan door een vergeten pannetje op het gasstel. Om 03.09 uur nieuwjaarsdag kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Merelstraat in Leeuwarden. De brand was naar aankomst van de brandweer snel onder controle, maar er is forse schade ontstaan. Eén woning is deels uitgebrand.

Ook is de brandweer nieuwjaarsnacht opgeroepen voor verschillende buitenbrandjes. In de wijk Lemmerweg Oost in Sneek zijn meerdere buitenbrandjes geweest. Waarbij in sommige gevallen reeds gebluste brandhaarden opnieuw bezocht moesten worden.

Geneeskundige diensten

De ambulancedienst spreekt van een drukke nacht met veel uitrukken voor incidenten waarbij sprake was van alcohol of drugsgebruik. In totaal heeft de ambulancedienst in Fryslân tussen oudejaarsdag en nieuwjaarsmorgen drie personen met vuurwerkletsel vervoerd. Deze slachtoffers zijn naar één van de Friese ziekenhuizen gebracht.

Gemoedelijke sfeer richting brandweer en geneeskundige diensten

Zowel de Friese brandweer alsook de geneeskundige diensten die gedurende hun diensten tijdens de jaarwisseling op straat aanwezig waren, kijken terug op een gemoedelijke sfeer. Daarbij werden deze hulpdiensten voor zover nu bekend correct en vriendelijk door het feestvierend publiek bejegend. Veiligheidsregio Fryslân vindt het uitermate belangrijk dat hulpverleners ongestoord hun werk kunnen doen tijdens incidenten.

Bovenstaande tekst: Persbericht Brandweer Fryslan

Wij hebben zelf ook per regio zoveel mogelijk een verslag bijgehouden van kleine Oud & Nieuw incidenten maar ook enkele grotere incidenten hebben wij een fotoverslag van online staan, onderstaand de links naar de artikelen.

In de regio Noordwest waren slechts een paar meldingen en daarom geen artikel van aangemaakt.