LEEUWARDEN – Sirenes gehoord in de binnenstad rond 14:00 uur? Dit was een actie van de beroepsbrandweer voor een beter pensioen.

Met vele voertuigen ging de Leeuwarder brandweer met zwaailicht en sirene vanaf de Voorstreek naar het stadhuis. Bij het stadhuis aan het Hofplein werd na een toespraak een petitie overhandigd aan “burgervader” Ferd Crone.

De actie is onderdeel van de landelijke CAO acties voor een beter pensioen voor beroepsbrandweer mannen en vrouwen. De petitie is tegen een plan om de pensioenleeftijd te verhogen naar 60 jaar. Nu ligt die tussen de 55 tot 59 jaar.

Vanwege het gevaarlijke werk vinden brandweerlieden dit niet verantwoord. Daarnaast ontstaan er inkomens- en pensioengaten als er geen overgangsregeling komt.

De Leeuwarder brandweer voert nu dus ook actie maar geeft aan dat zij wel voor publieksvriendelijke acties gaan. Waar elders in het land acties gehouden worden waarbij de brandweer tijdelijk alleen bij spoed uitrukt, blijft de Leeuwarder brandweer gewoon voor alles uitrukken. Dus ook voor een kat in de boom kan de burger in Leeuwarden blijven rekenen op de brandweer.

Voor de volledige toespraak kun je onderstaande video van Leeuwardernet.nl bekijken.