LEEUWARDEN – Brandweer Leeuwarden hield in het kader van de brandpreventieweken op dinsdag een speciale ontruimingsoefening in zorgcentrum Bornia Herne.

De oefening “Ontruimen moet je oefenen” was een gezamenlijk initiatief van de BHV van Bornia Herne en de Brandweer Leeuwarden .

Onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting toont aan dat een zeer groot aantal van de werknemers bij organisaties geen jaarlijkse ontruiming oefent. Vooral bij organisaties zoals ziekenhuizen, zorgcentra, verpleeghuizen, scholen en kinderdagverblijven is dat zorgelijk.

De patiënt, cliënt, leerling of kleuter is afhankelijk van het personeel van de organisatie om veilig naar buiten te komen. De brandweer wil met deze actie graag bereiken dat alle werknemers van deze (en andere) organisaties elk jaar een ontruimingsoefening gaan houden.

Organisaties dienen minimaal eenmaal per jaar een ontruiming te oefenen. Directeuren – ook die zonder gebruiksvergunning – zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid van hun organisatie.

Een ontruimingsplan bevat o.a. informatie over het aantal medewerkers/cliënten, het alarmnummer van de brandweer, het type gebouw, aantal verdiepingen, de plattegrond met daarop de vluchtwegen, en de taakverdeling binnen het coördinatieteam.

Omdat het ontruimingsplan meer is dan alleen het aanzetten van een alarmsignaal, is ervoor gekozen om dit jaar de ontruimingsoefening in de schijnwerpers te zetten.

De landelijke brandpreventieweken ‘Ontruimen moet je oefenen’ vinden plaats van 1 t/m 20 oktober. Meer informatie hierover vind u op de website: http://www.ontruimenmoetjeoefenen.nl/

Getuige van nieuws? SMS de 112fryslan tiplijn : 06-10242671

112Fryslan

})