TERSCHELLING – Het brandende vrachtschip Fremantle Highway is klaar om versleept te worden. Het schip zal een tijdelijke ankerplaats krijgen ten noorden van Schiermonnikoog, alvorens het naar een haven zal worden gebracht.

Het schip ligt op dit moment zo’n 23 kilometer ten noorden van Terschelling tussen twee vaarroutes in. Gisteren werd bekend dat de temperatuur in het schip was gedaald en bergers daardoor veilig aan boord konden. Het schip zal afhankelijk van het weer en rookontwikkeling dit weekend nog worden verplaatst naar een locatie ongeveer 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De gehele sleepactie zal ongeveer 12 tot 14 uur gaan duren.

Tijdens het slepen wordt er continu gemonitord op onder andere de stabiliteit van het schip. De Kustwacht verzorgt de scheepvaartbegeleiding. Ook het meet- en oliebestrijdingsschip Arca zal begeleiden. Er worden geen directe gevolgen voor de Waddeneilanden en zijn bewoners en natuur verwacht.

Volgens Rijkswaterstaat is de locatie een betere uitgangspositie die past bij verschillende scenario’s en weersomstandigheden. Uiteindelijk zal het schip naar een haven versleept worden, het is nog onbekend wanneer en welke haven dit zal zijn.

Foto’s: 1 t/m 5: Kustwacht Nederland & foto’s 6 t/m 8: Laura Conijn

 

Redactie