DE HOEVE – De brandweer van Noordwolde, Oldeberkoop en Heerenveen werden vrijdagavond rond de klok van 21:00 uur gealarmeerd voor een woningbrand aan de Jokweg.

Vrijwel direct schaalde de meldkamer op naar een middel-brand waarop Oldeberkoop en Heerenveen gealarmeerd werden. Op het moment dat de brandweer ter plaatse kwam sloegen de vlammen al uit het huis.

De brandweer kwam in actie, maar wist niet meer te verkomen dat de brand door sloeg naar de bovenverdieping. De bewoners waren niet thuis, echter zaten kenissen van de bewoners buiten in de tuin te wachten, maar hadden nooit in de gaten dat er brand woedde. Al snel werd hun aandacht afgeleid door een buurtbewoner die zei dat er brand was.

De brand bleef langdurig onder de dakpannen branden, en de hoogwerker van Heerenveen werd daarom ook opgesteld. Onder de nok van het dak bleef het zo lang door branden dat een kraan aan ter pas moest komen om het dak er voor een deel af te halen.

Rond 0:30 uur was de brand zo goed als uit en begon de brandweer met opruimen. Tijdens de brand was de weg afgesloten voor al het verkeer. Enexis is ter plaatse geweest, evenals Liander. Uit onderzoek moet blijken waar en hoe de brand is ontstaan. Een vermoeden is een storing bij de warmte ketel.

Bij de brand moesten 2 mensen voor controle naar het ziekenhuis wegens rookvergiftiging. Omstanders en de buurtbewoners hebben nog spullen uit het huis weten te redden.

112Fryslan