LEEUWARDEN – Een groepje vandalen heeft afgelopen nacht rond half drie in de Prinsentuin een aantal boten losgemaakt van de wal.

Eén van de schepen dreef al midden in de gracht toen het ontdekt werd. Een vrouw, welke net op haar schip zou gaan slapen, zag aan het licht van een lantaarnpaal dat ze los van de wal waren. Ook voelde ze dat de boot bewoog. Ze is direct met haar man uit bed gestapt en ze zagen één van de daders wegrennen. Het zou vermoedelijk gaan om een groepje jongeren bestaande uit drie jongens en twee meiden.

Met veel moeite konden ze hun schip weer aan de wal vastleggen. Daarna ontdekten ze dat er meerder schepen, waaronder die van hun buren, ook los waren gemaakt. De buren hebben van het hele spektakel niets gemerkt. Ook de hondjes die zij aan boord hadden waren niet wakker geworden. Toen zijn de volgende ochtend wakker werden vonden zij een briefje onder het raam. Eerst dachten ze dat het een grap was.

Eén van de andere schepen dreef inmiddels al midden op het water. De man bedacht zich geen moment en stapte in een rubberbootje en heeft het vaartuig met een touw bevestigd. Met veel kracht wist hij, al roeiend, de boot weer naar de wal te slepen, waarna hij het vaartuig heeft vastgelegd. Volgens omstanders zou dezelfde groep verderop ook al op een schip zijn gesprongen en daarmee in ieder geval een ruit hebben vernield.

Tekst: [url=http://leeuwarden.dichtbij.nl/]Kappers Media / Leeuwarden Dichtbij [/url]

112Fryslan