Boot vast net voor aanlegplaats Dokkumer Ee

WYNS / JELSUM – De brandweer werd zondagmiddag rond kwart over vijf gealarmeerd voor een schip in problemen in de Dokkumer Ee.

De Stienser brandweer kreeg de ligplaats met nummer LM39 door die zich aan de Jelsumer kant van de Dokkumer Ee bevind. De locatie was per auto niet te bereiken, de brandweer heeft de tankautospuit aan het einde van de Aldlansdyk Koarnjum geparkeerd en vervolgens een flink stuk moeten lopen. Een boot/schip was vlak voor de aanlegsteiger vast komen te zitten op enkele meters vanaf de kant. De schipper was van plan om aan te meren en kwam in de aanvaar route van de steiger vast te zitten.

De meldkamer en de brandweer konden door het marekrite nummer van de aanlegplaats de juiste locatie makkelijk en snel vinden.

De mannen van de tankautospuit riepen een brandweer boot op, deze kwam vanuit Leeuwarden en is vermoedelijk bij Lekkum te water gelaten. Met de boot werden wat brandweermannen op de vastgelopen boot geholpen om enkele lijnen vast te maken. Met de brandweerboot zijn diverse pogingen gedaan om de boot los te krijgen, dit wou echter niet lukken. De brandweer heeft daarom via de meldkamer verzocht om de PW boot van de provincie/Rijkswaterstaat ter plaatse te laten komen.

De vaardiepte zou ter plaatse 2,50 meter moeten wezen terwijl de boot in kwestie slechts tot 1,50 meter diep komt. Toch wordt door de verantwoordelijke van het vaarwater de schuld bij de eigenaar van de boot gelegd. De PW boot van de provincie/Rijkswaterstaat was rond 20:00 nog niet ter plaatse en zal waarschijnlijk ook niet meer komen. De brandweer en hun meldkamer zijn alsnog bezig om de mensen aan een sleepboot te helpen.