Boot slaat om : Drie drenkelingen uit kanaal gered + Interview!

LEEUWARDEN - Zaterdagmiddag rond vijf uur kregen de hulpdiensten een melding binnen van een drenkeling op de Nylansdyk.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Een bootje met daarin een man, een vrouw en een kind bleek daar nabij de spoorbrug te zijn gekapseisd waarbij het drietal een nat pak opliep. Ze konden uit het van Harinxmakanaal worden gered door een voorbijganger die vanaf de Nylansdyk te water sprong om ze uit het water te halen.

De brandweer rukte uit met een tankautospuit, een hulpverleningswagen en waterongevallenwagen en er kwamen twee ambulances ter plaatse evenals de politie met twee auto’s. De traumaheli die ook onderweg was is teruggeroepen. Het drietal is per ambulance vervoerd naar het MCL.

Brandweerduikers gingen nog even te water om het bootje te bergen. Twee hondjes die ook in de boot zaten zijn met behulp van de politie weer met hun baasjes herenigd.

Verslag van 1 van de reddersIk was een van de twee redders die te water gingen. Mijn vriendin en ik reden in onze auto op de nylansdyk en toen gebeurde het volgende: Aan de overzijde van het kanaal en aan de andere kant van de spoorbrug dus niet nabij de lorentzkade , hingen in het water aan een half gezonken bootje een oudere man, een oudere vrouw en een jong meisje die om hulp riepen, in het kanaal zwommen twee jack russel hondjes De mensen durfden het bootje niet los te laten want ze waren bang dat ze wegzonken omdat ze veel kleding en schoeisel aanhadden en riepen om hun hondjes die inmiddels al naar de kant zwommen.

Een jongeman was al bezig 112 te bellen, ik ben te water gegaan en naar de overkant van het kanaal gezwommen en stelde de drie mensen gerust en vertelde dat er hulp onderweg was, de oudere vrouw had veel pijn in haar schouder en het jonge meisje was licht in paniek. 

De mensen raakten enigszins onderkoeld en dreigden los te laten. Hierop heb ik de vrouw ondersteund en het jongere meisje en de oudere man gerust gesteld en riep dat alles goed kwam. Ondertussen was de jongen die 112 had gebeld ook te water gegaan en samen hebben wij het bootje met de drie personen eraan naar de kant gesleept en met behulp van mijn vriendin en een man die ook behulpzaam was de drie personen op de kant geholpen. Net nadat dit gebeurd was kwam de eerste brandweer auto ter plaatse en de brandweer heeft mij even op de kant geholpen, verdere afwikkeling deed de brandweer en duikers van de brandweer, de politie en ambulances die inmiddels ook gearriveerd waren.

Een verslag van Leo.

112Fryslan