TZUMMARUM – Vrijdagochtend rond half negen brak er brand uit in een boerderij aan de Swaerderwei, de brand was al snel uitslaand.

De brandweer schaalde op naar zeer grote brand om voldoende blusmiddelen ter plaatse te krijgen. Brandweer Harlingen, Franeker, Sint Annaparochie, Menaam, Leeuwarden en Heerenveen kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. Er werden vier tankautospuiten en twee hoogwerkers ingezet bij de brand. Er ware geen personen en dieren meer aanwezig in het brandende pand.

In verband met de rookontwikkeling bij de brand is een NL-Alert uitgegaan om de omgeving te waarschuwen met de tekst: Heeft u last van de rook? Sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit.

Bij de brand is het achterste gedeelte van de boerderij ingestort. De brandweer heeft ingezet op het behoud van het woonhuis. Bij de brand kwam veel rook vrij. Een kraan is ingezet om delen van het achterste gedeelte van de boerderij uit elkaar te halen om op deze manier de brand beter te kunnen bestrijden.

De bewoners van de boerderij worden elders opgevangen en voor de dieren zijn uit voorzorg dierenambulances aanwezig. Ook de dieren worden elders opgevangen. In verband met de rook is een deel van de Swaerderwei en de Buorren afgesloten voor al het verkeer.

Op moment van schrijven is de brandweer nog steeds bezig met blussen, vermoedelijk zullen ze nog wel enkele uren bezig zijn.

Eind van de middag werd het sein brandmeester gegeven. Het woongedeelte heeft de brandweer weten te behouden maar hier is door blus- en sloopwerkzaamheden wel schade ontstaan. De eenheden gaan inpakken en retour kazerne waarna de weg ook weer wordt vrijgegeven.

redactie nw

})