LEEUWARDEN – De bewoners van de Antillenflat mochten woensdag met verreikers tijdelijk hun woning in.

Van de flat die het landelijke nieuws haalde omdat van vijf verdiepingen een deel van de galerij instortte mochten bewoners vandaag hun persoonlijke bezittingen uit de woning halen. Met verreikers werden bewoners via de balkonzijde omhoog gebracht naar hun woning.

Een bouwvakker kon via een ladder door een klein raampje heen een groter raam op de 2e verdieping van de woningen open maken. Door dit grote raam klom de bouwvakker naar binnen en maakte de balkondeur open. Nadat bewoners hun spullen eruit hadden werd de balkondeur weer dicht gedaan en klom de bouwvakker via het raam en de ladder weer naar buiten. De tussenschotten op de balkons waren door bouwvakker weggeklapt.

De afgelopen dagen werd de flat onderworpen aan onderzoeken naar de oorzaak en naar de bouwkundige staat van de flat. De resultaten zijn officieel pas donderdag bekend, maar het is wel duidelijk dat de bewoners niet meer terug kunnen keren naar de Antillenflat. Reparatie van de flat zou te duur zijn en ook het stutten van de galerij zou miljoenen gaan kosten. Voor de huurders en eigenaren van koopwoningen wordt vervangende woonruimte gezocht. De woningbouw cooperatie Woonfriesland is bereid de koopwoningen terug te kopen. Momenteel zijn er nog 15 bewoners van de flat zoek, mogelijk verblijven ze in het buitenland of zijn ze op vakantie.

De flat is al sinds maandag omringt met bouwhekken en wordt door meerdere beveiligers van Schaaf beveiligd.

112Fryslan