FRYSLÂN – Hulpverleningsdienst Fryslân traint bevelvoerders virtueel op de brandweerkazerne in Grou.

De nieuwe methode is al enkele jaren in gebruik, alleen werd er nog niet over de hele provincie virtueel geoefend. Vanaf dit jaar oefenen alle Friese bevelvoerders virtueel.
De XVR training word gedaan in samenspraak met een regisseur en een instructeur. De bevelvoerder krijgt een melding en moet naar het incident rijden. Ondertussen moet deze alle dingen doen die normaal bij een inzet ook verwacht worden. Zo moet er een commando gegeven worden aan de manschappen, waarna deze de opdracht zullen uitvoeren.

Alle commando’s die de bevelvoerder geeft, worden verwerkt door de regisseur. Deze zit achter de bevelvoerder en kan de gehele omgeving op zijn beeldscherm zien en aanpassen. Zodanig dat als een bevelvoerder te lang bezig is met zijn besluitvaardigheid voor een inzet hij de brand heviger kan laten worden of het ongeval uit de hand laten lopen.

De training is tegenwoordig ook uitgebreid en kan als middelinzet worden gespeelt. Waardoor twee bevelvoerders een scenario kunnen spelen en goed met elkaar moeten overleggen. Een oefening duurt ongeveer een half uur en alle bevelvoerders krijgen achteraf feedback.

[zideo]zideo=6c6f6d54&playzideo=6b346d586d317077[/zideo]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan