LEEUWARDEN – Op 28 augustus heeft de brandweer Fryslân de nieuwe campagne ‘Ben jij voorbereid?’ gelanceerd. Dit gebeurde tijdens het introductieprogramma ‘Leip!’ op het Wilhelminaplein.

De campagne motiveert studenten om maatregelen te treffen die de brandveiligheid vergroten. De brandweer is maandag 28 augustus aanwezig op het Wilhelminaplein. Studenten zijn welkom om in gesprek te gaan over alles wat er nodig is voor een brandveilige studententijd. Ook is er een speciale rookcontainer aanwezig waarin studenten kunnen ervaren hoe het is om met verminderd zicht een uitgang te moeten vinden.

De campagne richt zich op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van studenten. Want daarin is nog steeds veel winst te behalen. Het ontbreken van rookmelders, rookmelders die het niet doen, geblokkeerde vluchtwegen en gebrekkige elektrische installaties zijn zomaar wat zaken die in veel studentenhuizen zich voordoen.

Een brand-veiliger studentenleven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Daarom richt de campagne zich op drie simpele maatregelen die studenten kunnen nemen om de brandveiligheid in hun woonruimte te verbeteren.

  1. Het ophangen en regelmatig testen van rookmelders in de gangen, in je eigen kamer en bij voorkeur ook in overige (verblijfs)ruimtes, o.a. de ruimte waar de wasmachine staat.
  2. Het bespreken en bepalen van de snelste en veiligste vluchtroute met huisgenoten.
  3. Het sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen.

En daar hebben de CMD-studenten zelf ook veel van geleerd.
Susan: “Wat ik ervan heb opgestoken is dat ik echt een rookmelder moet ophangen. Ik dacht dat je bij brand wel wakker wordt van een brandlucht, maar als je slaapt werkt je neus niet, je moet dus gewekt worden door het geluid van een rookmelder.”
Hugo: “Ik heb thuis de rookmelders regelmatig getest en gekeken naar de vluchtroutes. Ook doe ik alle binnendeuren dicht voordat ik ga slapen.”
Jurjen: “Daarnaast is het is natuurlijk erg leuk om aan een project te mogen werken voor een partij als Brandweer Fryslân. Dat de campagne ook daadwerkelijk wordt uitgezet is natuurlijk geweldig.”

De ‘Ben jij voorbereid?’-actie bestaat onder andere uit advertenties en een film. De campagne is zowel Nederlands- als Engelstalig om de groeiende groep buitenlandse studenten te bereiken.

 

(C) Tekst en Foto’s: Brandweer Fryslân

redactie nw