DOKKUM – Een kringloopwinkel aan de Wâlddyk is zaterdag rond middernacht volledig verwoest door een felle uitslaande brand.

Omstreeks kwart voor twaalf werd er alarm geslagen en werd de Dokkumer blusploeg gealarmeerd. Al gauw werd door de centralist op de meldkamer opgeschaald naar het sein middel-brand en werd naast een extra tankautospuit, ook de plaatselijke hoogwerker meegestuurd. Tijdens het aanrijden was de grote oranje gloed van het vuur goed waarneembaar en werd vervolgens door de brandweer verder opgeschaald naar het sein grote en uiteindelijk zeer grote brand. Het brandweerkorps van Dokkum kreeg assistentie van de collega’s uit Damwâld, Ternaard, Anjum en Burgum.

Bij aankomst stonden zowel het pand als enkele parkeerde auto’s volledig in de brand. De brandweerlieden hebben direct de blussing ingezet om het vuur onder controle te krijgen. Vanwege de warmte van het vuur, werd een naastgelegen appartementencomplex door de brandweer uit voorzorg natgehouden. Omdat tevens de enorme rookontwikkeling richting het complex trok, moesten de bewoners tijdelijk hun woningen verlaten. Om dit zo goed mogelijk te coördineren werd er een zogeheten Grip-1 situatie van gemaakt.

De bewoners van het naastgelegen appartementencomplex zijn allemaal veilig uit hun woningen gekomen en door de hulpverleners opgevangen in het politiebureau van de stad. Door de brand zijn ieder geval één, of meerdere geparkeerde auto’s volledig uitgebrand. Ook het pand kan als verloren worden beschouwd. In het afgebrande pand zaten twee bedrijven gevestigd, waaronder ook Hengelsport Dokkum. Beide bedrijven hebben hun hoofdingang aan de Wâlddyk.

De brandweer is de gehele nacht bezig geweest met nablussen. Een mobiele kraan is ter plekke gekomen en heeft de gevels van het pand naar beneden gehaald. Er raakte voor zover bekend niemand gewond.

Ate Atema