Auto’s staan in de weg; brandweer drukt vier auto’s opzij

LEEUWARDEN – De brandweer heeft door geparkeerde auto’s vaak moeite om in smalle straatjes te komen, zo ook dinsdagmiddag toen onderweg naar een woningbrand noodgedwongen geparkeerde auto’s opzij gedrukt werden.

Onderweg naar de woningbrand in de Gerard Doustraat raakten de geparkeerde auto’s beschadigd. De brandweer moest zo spoedig mogelijk bij het brandadres zijn, omrijden was geen optie. Er was in het smalle straatje dan ook geen andere keuze om de voertuigen opzij te drukken met materiële schade tot gevolg. In de ogen van de brandweer was dat beter dan dat de bewoner ernstig gewond zou raken of zelfs zou omkomen bij de brand.

Hoe zit het met de ruimte in jouw straat, kan een hulpverleningsvoertuig er makkelijk langs?
Geparkeerde auto’s zijn vaak een probleem voor brandweerwagens. Vooral in smalle straatjes is het een probleem. Vaak staan smalle straatjes aan beide kanten vol met geparkeerde auto’s,  daar past een brede brandweerwagen vaak niet tussendoor. Fout geparkeerde auto’s maken het nog lastiger om op tijd bij het brandadres te zijn. Een auto geparkeerd in een krappe bocht bijvoorbeeld is natuurlijk absoluut niet handig.

Als je huis in brand staat wil je toch ook dat de brandweer er snel is? Maar wat nu als ze opgehouden worden door bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde voertuigen? Een blusvoertuig heeft de hieronder aangegeven ruimte echt nodig om snel ter plaatse te kunnen zijn:

  • Doorgaande wegen: min. 3,50 meter
  • Doodlopende wegen met keer mogelijkheid: min. 4,50 meter
  • Doodlopende wegen zonder keer mogelijkheid: min. 5,00 meter
  • Doodlopende weg zonder keer mogelijkheid en geen breedte van 5 meter mogelijk: maximale lengte is 40 meter
  • Doorrijhoogte 4,20 meter

Daarom vraagt de brandweer:
• Parkeer op de juiste manier; in bochten geparkeerde voertuigen kunnen de doorgang voor de brandweer tijdens calamiteiten ernstig hinderen.
• Zorg altijd voor een vrije wegbreedte.
• Blokkeer nooit een brandkraan. Bijvoorbeeld met uw auto of terras.

Redactie