LEEUWARDEN – In de nacht van dinsdag op woensdag werden rond 3:00 de hulpdiensten gealarmeerd voor een voertuig te water op het Zuidvliet.

Agenten zagen in Heerenveen een auto rijden die zij wilden controleren. Toen de bestuurder de agenten zag ging deze er met hoge snelheid ervandoor in de richting van Leeuwarden.
Op de Aldlandsdyk zagen de agenten de betrokken auto Leeuwarden binnen komen rijden waarna zij ook besloten de auto te volgen. De bestuurder van de auto bleef met hoge snelheden doorrijden. Binnen de bebouwde kom werden snelheden van 150 kilometer per uur bereikt.

De achtervolging, waarbij de bestuurder zijn verlichting doofde, ging via Aldlansdyk, Drachtsterweg, Pieter Stuyvesantweg, Julianastraat en de Franklinstraat naar het Noordvliet. Daar verloren de agenten het voertuig uit het zicht.

Tijdens een zoekactie in de omgeving kregen de agenten een melding dat een auto in het water was geraakt in de gracht nabij de Vlietsterbrug. Toen de agenten ter plaatse kwamen konden vier mannen uit het water worden gehaald. De natte bestuurder werd vervolgens aangehouden. Een andere inzittende, een 26-jarige Roemeen, werd eveneens aangehouden omdat hij gesignaleerd stond. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten.

De betreffende auto reed over het Vliet in de richting van de brug. In de bocht naar de brug is de auto met hoge snelheid rechtdoor gereden, raakte een boom en reed door het hekwerk heen. Voor de te water geraakte auto werden brandweerduikers en een ambulance gealarmeerd. De brandweer kwam niet ter plaatse omdat alle inzittenden al uit het water waren gehaald. Een ambulance is ter plaatse geweest en heeft alle betrokkenen ter plaatse behandeld.

Voor de berging van de auto moest berger Theo Faber wachten op een duiker die een kabel aan de auto vast kon maken. De zwaarbeschadigde auto werd rond 6:00 uit het water gehesen.

[zideo]zideo=6c6f6d54&playzideo=6b3461576e463976[/zideo]

112Fryslan