Voorpagina > Audi A6 wordt nieuwe snelle politiewagen
Fryslan Hoofd Nieuws Politie

Audi A6 wordt nieuwe snelle politiewagen

Audi A6 wordt nieuwe snelle politiewagen

FRYSLAN – Als snelle wagen, voor bijvoorbeeld achtervolgingen, heeft de politie gekozen voor de Audi A6 Avant.

Automobielhandel PON wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe leverancier van de snelle interventievoertuigen (SIV) van de politie. Het bedrijf heeft met de Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic de aanbesteding van de nieuwe rappe politiewagens voorlopig gewonnen. Voorlopig, omdat overige inschrijvers tot 10 november in bezwaar kunnen gaan tegen de uitkomst van de aanbesteding. Leggen de overige inschrijvers zich neer bij de uitkomst dan moet Pon’s Automobielhandel BV nog een Proof Of Concept leveren. Zij moeten dan een prototype van de auto zo op- en inbouwen dat deze voldoet aan alle eisen.

De snelle wagen moet onder andere de huidige Volvo V70 vervangen. Totaal komen er in Nederland 90 snelle politievoertuigen van Audi. De wagens zijn als aanvulling op de standaard surveillance wagens. Eerder dit jaar werd al bekend dat de huidige VW Touran wordt vervangen door Mercedes B klasse: Politie kiest Mercedes als vervanger VW

Opvallend toezicht
Wanneer dit naar verwachting verloopt, neemt de Audi A6 3 liter-diesel de komende jaren gefaseerd de plaats in van de huidige negentig Volvo’s V70. Naar verwachting rijdt de eerste Audi A6 met politiestriping in het voorjaar van 2018 over de snelwegen. De SIV’s worden ingezet bij de afdeling infrastructuur De auto’s worden onder meer gebruikt voor opvallend surveilleren.

Verkeershufters
De nieuwe auto’s moeten ervoor zorgen dat de politie een antwoord heeft op mobiele bandieten, plof- en ramkrakers, verkeershufters en ander gespuis in snelle bolides. ‘De nadruk ligt op criminaliteitsbestrijding op de weg’, zegt Pim Miltenburg, voorzitter van de stuurgroep. ‘We gaan opsporend surveilleren. Criminelen pakken. Daarom is er behoefte aan een snel en robuust voertuig. ‘Ik ben trots op de nauwgezette wijze waarop het hele aanbestedingsproces is verlopen.’

Eisen
Geïnteresseerde partijen moesten voldoen aan een uitgebreid programma van eisen. In het projectteam zaten ook de uiteindelijke gebruikers, zegt tactisch inkoper Salvador Martins. ‘Zij hebben bepaald aan welke vereisten de snelle interventievoertuigen moeten voldoen. Zo moet een SIV een topsnelheid hebben van ten minste 250 kilometer per uur. Ook dient hij binnen zeven seconden te kunnen accelereren naar honderd kilometer per uur.

Over de fotograaf

Redactie 112fryslan