Asbest vrijgekomen bij uitslaande brand in loods [update zon. 9:15]

LEEUWARDEN – Een uitslaande brand heeft vrijdagmiddag een deel van een loods aan de Voltastraat verwoest. Om 17:21 uur kreeg de brandweer de eerste melding binnen. Forse rookwolken hingen toen al boven de stad. Ook waren explosies te horen.

Twee minuten na de eerste melding werd om assistentie gevraagd van een tweede bluswagen. Fotografen die onderweg waren meldden toen al forse rookontwikkeling en knallen afkomstig van de brand. Bij aankomst van de brandweer was de brand in het voorste compartiment van de loods al uitslaand. Niet veel later werd de hulp ingeroepen van het grootwatertransport uit Grou en een extra tankautospuit uit Menaldum. De brand was toen al opgeschaald naar ‘grote brand’.

Het aanwezige publiek werd gevraagd afstand te nemen vanwege de forse rookontwikkeling en de mogelijke aanwezigheid van asbest. De rook van de brand trok richting het centrum en de Vosseparkwijk. Aan de bewoners werd gevraagd om ramen, deuren en ventilatieroosters te sluiten.

Een compartiment van de loods werd verwoest, wel kon door het kordate optreden van de brandweer de rest van de loods worden gespaard. Rond kwart voor zeven uur maakte de brandweer bekend dat er asbest is vrijgekomen. De dakbedekking bestond uit platen van asbest die door het vuur en de hitte zijn geknapt. Een speciaal onderzoeksteam is ter plaatse om de vervuiling in kaart te brengen. Daarom zijn de Ampèrestraat en Voltastraat tijdelijk afgesloten.

Update 9:55
Twee personen zijn gisteravond door het ambulancepersoneel onderzocht na mogelijke rookinhalatie en brandwonden. Eén van hen is overgebracht naar het ziekenhuis.

Het onderzoeksteam heeft geconcludeerd dat de verspreiding van asbest beperkt is gebleven. Vandaag vindt verder onderzoek plaats en wordt de asbest opgeruimd, zo meldt de gemeente Leeuwarden.

Update zondag 9:15
De gemeente Leeuwarden meldt dat de asbest inmiddels van de straten is verwijderd. De Ampèrestraat en Voltastraat zijn weer open.

Video: R. Kiestra
[zideo]playzideo=6c6f69526e316476=[/zideo]

Video 2 : E. Brandsma
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aATWlsgq0zI[/youtube]

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan