SNEEK – De ambulancezorg in Zuidwest Fryslân wordt sinds maandag 30 november versterkt met een Solo-ambulance van Ambulancezorg Fryslân.

De Solo-ambulance is een snelle personenauto of ambulancemotor met medische apparatuur aan boord die bestuurd wordt door een zeer ervaren ambulanceverpleegkundige. Deze ambulanceverpleegkundige kan zelfstandig medische zorg leveren of een ambulancebemanning ondersteunen, zodat een tweede ambulance in veel gevallen niet meer nodig is. Die blijft dan beschikbaar voor andere inzetten.

De Solo-ambulance is tijdens werkdagen in principe permanent mobiel en rukt niet uit vanaf een vaste standplaats. Het werkgebied omvat het gehele gebied in Zuidwest Fryslân waar Ambulancezorg Fryslân actief is. In eerste instantie wordt gestart met auto’s als Solo-ambulance, maar binnenkort wordt door Ambulancezorg Fryslân ook een speciaal voor het solo-werk ingerichte snelle ambulancemotor in gebruik genomen. De meldkamer ambulancezorg bepaalt aan de hand van 112-meldingen of de Solo-ambulance wordt ingezet of dat direct een gewone ambulance op weg gaat.

De Solo-ambulance wordt de komende twee weken als nieuwe vorm van spoedzorg aan de Friese medische wereld geïntroduceerd tijdens de zogenaamde compagnonsdagen, de jaarlijkse ontmoetingsdagen van huisartsen en medisch specialisten uit het werkgebied van het Antonius Ziekenhuis Sneek – Emmeloord. Dit jaar worden ze gehouden op Vlieland. Huisartsen, ziekenhuis en medische specialisten wisselen drie dagen lang kennis en ervaring uit en worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied.

Steeds meer zorg zonder vervoer
In de stedelijke regio’s Emmen en Assen in Drenthe is door de collega’s van UMCG Ambulancezorg de afgelopen anderhalf jaar ervaring opgedaan met de inzet van Solo-ambulances ter ondersteuning, maar vooral ook ter ontlasting van de gewone ambulances. Inmiddels wordt ook een Solo-ambulance in zuidwest Drenthe ingezet. Het initiatief om in Fryslân te gaan werken met Solo-ambulances komt voort uit de groei van het aantal ambulance-inzetten, waarbij medische zorg nodig is, maar uiteindelijk geen vervoer naar een ziekenhuis volgt. Juist in dit soort gevallen zorgt de Solo-ambulance er voor dat de gewone ambulance beschikbaar kan blijven voor inzetten waarbij patiëntenvervoer nodig is.

Aanvullende opleiding
De ambulanceverpleegkundigen, die vanaf 30 november met de Solo-ambulance de weg op gaan, zijn zeer ervaren medewerkers van Ambulancezorg Fryslân. Ze hebben minimaal vijf jaar ervaring op de gewone ambulance en hebben een aanvullende opleiding gevolgd om zelfstandig te kunnen optreden. Ook een speciale rijopleiding, inclusief rijden met zwaailicht en sirene, behoort bij de voorbereidingen. De berijders van de ambulancemotor volgen nog een aanvullende rijopleiding voor de motor.

In de komende dagen worden de verschillende zorgverleners in de regio, zoals de huisartsen uitgebreid geïnformeerd over de komst van de Solo-ambulance en worden op verzoek bijvoorbeeld ook huisartsenpraktijken bezocht om tekst en uitleg te geven over deze nieuwe vorm van ambulancezorg voor Zuidwest Fryslân.

Ambulancezorg Fryslân
Ambulancezorg Fryslân is een puur Friese organisatie, ontstaan door het samengaan van de ambulancedienst van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en de Friese activiteiten van UMCG Ambulancezorg. Medische zorg wordt verleend vanuit de standplaatsen Leeuwarden, Buitenpost, Burgum, Stiens, Sneek, Koudum en op de eilanden Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog. Een standplaats Bolsward is in voorbereiding.

112Fryslan