FRYSLAN – De storing van alarmnummer 112 is voorbij, 112 en het niet spoed nummer 0900 – 8844 zijn weer bereikbaar. Dit meld Politie Nederland.

De storing van alarmnummer 112 begon maandagmiddag tussen drie en vier uur door een grote storing bij KPN. Rond half negen in de avond was de storing voorbij. Niet alleen 112 en 0900 – 8844 werden getroffen, maar veel KPN klanten hadden geen telefoon bereik via vast en mobiel. Ook het landelijk storingsnummer gas was onbereikbaar, evenals vele andere bedrijven.

Er werd vanwege de storing via diverse social media kanalen van meldkamers en andere hulpdiensten gemeld dat het alarmnummer niet bereikbaar was. Uit nood werd opgeroepen om een spoedmelding via social media zoals twitter door te geven. Na enige tijd kwam er een speciaal noodnummer beschikbaar en werd ook een 06 nummer als whatsapp nummer gemeld voor het doen van spoedeisende meldingen.

Daarnaast werden diverse andere maatregelen genomen om voor noodgevallen toch bereikbaar te zijn als brandweer, politie of ambulance.

Alle brandweerkazernes in Friesland werden bemand door vrijwilligers die via de pieper opgeroepen werden. Normaal gesproken zitten deze vrijwilligers thuis te wachten op een melding, in dit geval werden zij opgeroepen om paraat te zitten op de kazerne. Burgers konden dan naar de brandweerkazerne komen als zij in nood hulp nodig hadden van brandweer, politie of ambulance. Op de brandweerkazerne was direct contact met de meldkamer om hulp te kunnen inschakelen.

Ook alle politiebureaus in de provincie werden bemand waar de meesten normaal gesproken om vijf uur dicht zouden zijn, bleven in dit geval de bureaus geopend voor het doorgeven van noodgevallen. Agenten staan altijd in direct contact met de meldkamer en konden dus brandweer, ambulance of politie collega’s inschakelen in geval van nood.

Daarnaast waren ambulances en politie voertuigen zoveel mogelijk op de weg om aanspreekbaar te zijn voor de burger in geval van nood.

De social media kanalen van de politie Fryslan en de meldkamer Noord Nederland werden continue gemonitord voor het geval dat iemand een noodmelding doorgaf.

Voor Noord Nederland was ook 06-nummer beschikbaar waarop men een noodgeval kon WhatsApp-en. Per abuis werd in een NL Alert bericht eerst een verkeerd 06 nummer vermeld, dit bleek een whatsapp tiplijn van de telegraaf te zijn.

Ook via de e-mail was de Meldkamer Noord-Nederland te bereiken voor noodgevallen tijdens de landelijke 112-storing. Dit mailaccount werd continu uitgelezen

https://twitter.com/Politie/status/1143174949462564865

Redactie