MUNNEKEZIJL – Door een grote brand aan de Nittersweg is zondagmiddag een agrarisch bedrijf volledig verwoest.

Omstreeks 13:45 uur brak er door blikseminslag brand uit in het bedrijf. Al gauw werd de brandweer van Grijpskerk gealarmeerd en na één minuut werd er opgeschaald naar ‘middel-brand’, waarna de blusploeg van Zoutkamp samen met de hoogwerker uit Dokkum opgeroepen werd.

Later werd er opgeschaald naar ‘grote-brand’, en werd het korps van Oldehove gealarmeerd. Vanuit Zuidhorn en Groningen-stad werd het groot watertransport opgeroepen, omdat het water kilometers verderop weggehaald moest worden.

In de wijde omgeving waren de rookwolken goed zichtbaar, vanuit o.a. Metslawier was de brand al te zien. Bij aankomst van de eerste voertuigen bleek er al geen redden meer aan. Omdat het bluswater kilometers verderop weggehaald moest worden, duurde het een tijdje voordat men de brand echt kon bestrijden.

Met man en macht werd er door de brandweer gestreden om het vuur te bedwingen. Er kon niet worden voorkomen dat zowel twee loodsen als het woonhuis door de brand werden verwoest.

Bij de brand raakten ook twee brandweermensen licht gewond. Door een val raakte één brandweerman gewond aan zijn oor, en is voor controle naar een dokterspost gegaan. Voor de andere brandweerman kwam een ambulance ter plaatse en hij werd ter plekke onderzocht.

In totaal is de brandweer de gehele middag bezig geweest om de brand te bestrijden. Rond 16:45 uur kon het sein brand meester gegeven worden.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bW8wSQi7Lqc[/youtube]

112Fryslan