LEEUWARDEN – Drie agenten moesten zondagavond vluchten toen een grote groep relschoppers op hun afkwamen en met spullen begonnen te gooien.

Op het Cambuurplein had rond acht uur een grote groep mensen, voornamelijk jongeren, zich verzameld als protest tegen de coronamaatregelen. In het stadion werd ondertussen de voetbalwedstrijd tussen SC Cambuur en FC Utrecht gespeeld. Een groep supporters slaagde erin om het stadion binnen te dringen door de hekken te forceren, zij zijn direct het stadion uitgestuurd.

Een drietal agenten die voor de action stonden te kijken bij de menigte die zich verzameld hadden, moesten plots hard rennen. Een grote groep keerde zich tegen de politie en begon met stenen en andere spullen te gooien. De agenten moesten het op een rennen zetten en werden tot in een zijstraat van de Insulindestraat achtervolgd. De Agenten waren genoodzaakt hun wapen te trekken omdat hun veiligheid in het geding kwam. Een politiemotor werd omver geduwd en kapot getrapt.

Vanwege de escalatie werd de Mobiele Eenheid ingezet, deze was met vele wagens al snel ter plaatse om de gevluchte agenten te helpen. In de Coopmansstraat verzamelden een hoop relschoppers zich bij elkaar en midden op de weg werden containers in brand gestoken. Voorbijrijdende ME bussen werden bekogeld met vele stenen, maar enige tijd later werd de Coopmansstraat en omgeving direct door de ME leeg geveegd. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen, dit terwijl de ME in linies voor hun veiligheid om hun heen stonden.

Ook in de Insulinderstraat keerden relschoppers zich tegen de politie, hier werd met stenen, vuurwerk en glas gegooid richting de ME bussen. De brandweer kwam nog ter plaatse voor de omver getrapte politiemotor, waarschijnlijk vanwege brandstof lekkage. De beschadigde politiemotor bij de Etos werd door een groep ME’ers naar het stadion geduwd waar hij achter de hekken werd gezet. Het bleef nog een groot deel van de avond onrustig en er zijn diverse aanhoudingen verricht. De politiehelikopter werd ook ingezet om de situatie vanuit de lucht te bekijken.

Onderstaand: Video van het begin, waarbij de agenten moesten rennen en een video van een met stenen bekogelde ME bus in de Coopmansstraat.