HEERENVEEN – Een agent die tijdens de boerenprotesten vorig jaar juli gericht op een tractor schoot, is vrijdag veroordeeld door de rechtbank. De politie Noord-Nederland reageert op de uitspraak.

Op 5 juli 2022 was de 16-jarige Jouke betrokken bij een boerenprotest met een groot aantal tractoren bij de A32. Een agent die zich bedreigd voelde, schoot gericht op de tractor met de 16-jarige Jouke erin. De kogel miste de jongen en kwam in een ijzeren spijl in de cabine terecht, op een paar millimeter van Jouke. Zie ook Politie lost schoten op vluchtende tractorbestuurder in Heerenveen

Er volgde een onderzoek en daaruit kwam het besluit van justitie om de agent te gaan vervolgen. De agent had volgens het onderzoek niet juist gehandeld. De agent verklaarde zelf dat hij dacht dat de tractor op hem afkwam en hij daarom in gevaar was. De officier van justitie vond echter niet dat er sprake was van noodweer, uit beelden bleek namelijk dat de agent schoot, terwijl de tractor hem al voorbij was. De officier baseerde dit niet alleen op videobeelden, maar ook op de verklaring van Jouke die aangaf niet op agenten te hebben ingereden. Een agente die bij het incident was, heeft daarnaast verklaard dat ze zich niet bedreigd voelde.

De officier eiste een maand voorwaardelijke celstraf tegen de agent. De rechtbank acht de agent schuldig aan poging tot doodslag. Hij is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar en een onvoorwaardelijke taakstraf van tachtig uur.

Reactie Politie Noord-Nederland
Joop de Schepper, plaatsvervangend politiechef Eenheid Noord-Nederland, was aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Hij reageert namens de politie. Hieronder zijn volledige reactie.
De politie spreekt onder andere van een pittige uitspraak en dat het belangrijk is dat er objectieve controle plaatsvindt op het optreden van de politie. Ook spreekt de politie dat deze zaak bewijst dat politiewerk complex kan zijn, agenten moeten vaak in een fractie van een seconde beslissen in buitengewone omstandigheden. De agent die veroordeeld is, meldt dat hij met de kennis van nu het ermee eens is dat hij destijds anders had moeten handelen.

Quote van de reactie:
“Het is een spannende en intensieve periode geweest voor de tractorbestuurder en zijn familie, maar ook voor onze collega en zijn naaste omgeving. Het heeft grote impact wanneer je je als agent in de rechtbank moet verantwoorden voor een beslissing die je tijdens je werk in een split-second maakt.

Dat politiewerk complex kan zijn, bewijst deze zaak. We doen ons werk in een samenleving waarin gezag steeds vaker ter discussie staat. In een fractie van een seconde moet je in soms buitengewone omstandigheden besluiten hoe je handelt. Je vuurwapen gebruiken is geen lichtvaardig besluit en doe je alleen als je het op dat moment noodzakelijk acht. De agent verklaart dat hij, met de kennis van nu, anders had moeten handelen. Hij heeft dat ook zo aan de tractorbestuurder en zijn familie gezegd.

De uitspraak van vandaag is een pittige; de uitspraak is hoger dan de eis van de officier van justitie. Dat komt behoorlijk binnen, omdat er helder wordt gesteld dat er sprake was van poging tot doodslag en er een onvoorwaardelijke straf wordt uitgesproken.

Een objectieve controle op ons optreden is belangrijk. De uitspraak van de rechtbank is vandaag klip en klaar. Het optreden van de politie was niet conform de geweldsinstructie en niet subsidiair en proportioneel. Deze uitspraak verdient het dat we die verder bestuderen. Het kan mogelijk gevolgen hebben voor hoe we ons in dergelijke situaties organiseren en hoe we onze mensen instrueren. We willen immers alles in het werk stellen om het risico dat onze medewerkers in een dergelijke situatie terechtkomen zo klein mogelijk te houden. Ik voel die verantwoordelijkheid en vind dan ook dat we hierop moeten reflecteren.

Het is betreurenswaardig dat onze collega in de laatste fase van zijn loopbaan in een dergelijk heftig incident terecht gekomen is. De collega heeft op dit moment ontheffing van werkzaamheden. We gaan met hem in overleg hoe hij het laatste deel van de loopbaan gaat invullen.

De betrokken familie en de agent hebben tijdens de zitting aangegeven dat zij hopen dat na de uitspraak de rust voor hen terugkeert. Voor beide partijen is een tijd van bezinning over het oordeel van de rechtbank aangebroken.”

Foto: Archief

Redactie