LEEUWARDEN – Bij daglicht blijkt de schade enorm te zijn, na de grote brand in hartje centrum zaterdagmiddag.

Een woordvoerder van de politie meldde dat alles achter de voorgevels grotendeels verwoest is. Het zou gaan om acht panden waaronder drie winkels. Op [url=http://www.omropfryslan.nl/node/299646]luchtfoto’s[/url] van Omrop Fryslân is goed te zien dat tussenmuren nog deels overeind staan, maar alles er tussenin verwoest is. In de Poststraat zijn gevels ingestort.

Ondanks de langdurige felle brand die moeilijk te bestrijden was, is het de brandweer gelukt om het pand van de kapper en raadslid Wyb Feddema te redden. Wel is er in het pand grote schade ontstaan door kapotte ramen, rook- en waterschade.

Op de Bierkade van de Kelders wordt gevreesd voor instortingsgevaar door het vele gebruikte bluswater. Vandaag zal uit inspectie moeten blijken of er inderdaad gevaar voor instorting van deze kade is. Voorlopig blijft de Kelders en ruime omgeving van het brandadres afgesloten. De brandweer is zondag overdag met een hoogwerker bezig geweest om gevaarlijke delen van de gevel te verwijderen.

Ondanks de meldingen op het alarmeringsnetwerk P2000 en berichten in andere media, is de brand niet begonnen bij de winkel van Freestyle maar in de naast gelegen kledingzaak. Dit is ook duidelijk te zien op onderstaande foto die wij maakten vlak voor aankomst van de brandweer.

[img width=410]https://lh5.googleusercontent.com/-qzFBiFdNlRU/UmPl7eY4jjI/AAAAAAAACG8/eW0_AtD0RsU/w801-h534-no/IMG_8260.JPG[/img]
Streetview foto:
[img width=410]https://lh5.googleusercontent.com/-_dp25tA_NGQ/UmPtZ-5k24I/AAAAAAAACHo/WaC9L6-_mhs/w726-h446-no/kelders.jpg[/img]

De eigenaar van Freestyle heeft ook aan andere media laten weten dat de brand niet in zijn winkel begonnen is. De winkel Freestyle is echter later wel door de brand verwoest.
Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid en onderdeel van onderzoek.

Een 24-jarige man uit Leeuwarden is omgekomen bij de brand. Hij had via de telefoon contact met een centralist op de brandweermeldkamer gezocht. Hij kon zichzelf niet meer in veiligheid brengen. Brandweerlieden deden hun uiterste best om hem te redden. Toen ze het slachtoffer bijna bereikt hadden, moesten ze vanwege de extreme hitte en eigen veiligheid het pand uit. Die zelfde brandweerlieden hebben zondag begin van de middag het slachtoffer als nog geborgen.

Afgelopen nacht was de binnenstad grotendeels afgesloten en werd de ME ingezet voor bewaking van de afzettingen. Momenteel is alleen nog voor het pand, de Minnemastraat en de Poststraat een afgezet.

112Fryslan