FRYSLÂN – Brandweer Fryslân heeft vandaag bekend gemaakt dat zij in 2022 veel vaker naar een woningbrand moesten dan in 2021.

In 2022 is Brandweer Fryslân 76 keer vaker uitgerukt voor een woningbrand dan in het jaar 2021. Het was voor de brandweer niet alleen een drukke zomer, ook in januari en december waren er uitschieters. December is altijd een drukke maand, ook door de jaarwisseling, maar vorige maand waren er totaal 60 woningbranden gemeld. Het hoogste aantal van het hele jaar. Kanttekening hierbij is dat de Friese brandweer twee keer over de provinciegrens is uitgerukt. “Elk jaar lopen de cijfers op in de wintermaanden. Dat is niets nieuws.”, zegt adjunct-commandant Marinus van de Velde. “Maar 60 in december, dat is opvallend veel.”

De meldingen varieerden van drooggekookte pannen op het vuur, tot branden in meterkasten en branden veroorzaakt door elektronische apparatuur. Ook problemen met pelletkachels zag de brandweer meer. Bij onjuist gebruik komt daar vaak ongewenst veel rook vrij.

Ook schoorsteenbranden kwamen vaak voor. Via onder meer de sociale media-kanalen blijft de brandweer benadrukken hoe belangrijk het is om je schoorsteen regelmatig te vegen. Ook worden er regelmatig andere tips gedeeld om brandveilig en warm de winter door te komen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de alternatieve manieren van verwarming zoals bloempotkachels. Die verhogen namelijk niet alleen het risico op brand, maar ook op koolmonoxidevergiftiging.

De brandweer hoopt dan ook dat mensen de tips serieus nemen. Want een woningbrand wil je echt niet meemaken.

Foto: Fotografie Sneek

Redactie