SURHUISTERVEEN – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Koarstmoas een grote partij vuurwerk aangetroffen. Een 46-jarige man uit Surhuisterveen is aangehouden.

De politie deed na een anonieme melding een zoeking in het pand. Zij vonden daar bijna 400 kilo vuurwerk. Het ging onder andere om consumentenvuurwerk en een grote partij van de zwaarste klasse. Ook werd er zelf geknutseld vuurwerk gevonden. Het vuurwerk is woensdag meteen in beslag genomen en wordt vernietigd.

Tijdens de zoeking in het pand stuitten de agenten ook op een historische collectie van vuurwapens, mortieren en granaten. De Explosieven Opruimingsdienst kwam donderdag om te onderzoeken wat er precies ligt en om deze wapens uit het pand te halen.  Het pand is uit veiligheidsoverwegingen afgezet totdat de EOD de locatie veilig verklaart.

Levensgevaarlijk
Vuurwerk van de zwaarste klasse kan leiden tot een massa-explosie. Het in het bezit hebben van dit soort vuurwerk is niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk. Vaak wordt dergelijk vuurwerk niet veilig opgeslagen. In combinatie met de aangetroffen historische wapens was hier sprake van een levensgevaarlijke situatie, volgens de politie. Weet u dat iemand vuurwerk verhandelt of dat ergens (zwaar) vuurwerk is opgeslagen? Meld het aan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.