HOLWERD – In een loods aan de Grândyk te Holwerd heeft de politie op maandag drieëntwintig honden en vier konijnen dood in een vriezer gevonden. Eerder werden in dezelfde loods negen levende pups en zestien levende honden aangetroffen.

Een 20- jarige man uit Drachten werd spoedig aangehouden. Dit in verband met een onderzoek naar illegale puppyhandel, waarin tien aangiften zijn gedaan.

Volgens de politie bood de verdachte de pups via Marktplaats aan. Echter hadden de dieren, welke veelal uit Oost- Europa afkomstig waren, valse eigendomspapieren. De fokker haalde deze dieren naar Nederland en deed alsof ze uit een nestje kwamen. Hierbij werd het paspoort gemanipuleerd door er onder andere valse stempels op aan te brengen. Daarnaast werden de pups niet ingeënt. Meerdere stierven dan ook kort na de aanschaf aan de hondenziekte Parvo.

Naast dat er tien aangiftes zijn gedaan, kwamen er meerdere meldingen via 144 Red een dier, het landelijke meldnummer voor dierenmishandeling binnen. De verdachte werd in samenwerking met de Landelijke Inspectie Dienst gearresteerd.

redactie nw