NES (A) – Op woensdagavond 30 mei hebben de brandweerkorpsen van Hollum, Ternaard en de Amelander KNRM een gezamenlijke oefening gehouden op de boot van veerdienst Wagenborg.

De oefening werd opgezet door de brandweer van Hollum, voor het korps van Ternaard was de bedoeling om de oefening zo goed mogelijk uit te voeren. Het scenario was dat er in de haven van Ameland brand was ontstaan op de veerboot. Gezien de situatie en het aantal slachtoffers was hulp vanaf de vaste wal nodig.

Het korps van Ternaard werd rond 19:15 uur vanaf de pier van Holwerd door de KNRM opgehaald. Vanaf de vaste wal werd al informatie gevraagd over de situatie op de veerboot.

Binnen tien minuten was de brandweer gearriveerd en lag de boot van de KNRM aan de veerboot aangemeerd. Vervolgens konden de brandweerlieden aan boord treden en op onderzoek gaan naar eventuele slachtoffers, en om de vuurhaard op het schip te vinden. Op de beneden verdieping van de boot werden enkele slachtoffers aangetroffen en al gauw gered.

In de machinekamer, bij de motor van het schip, werd gekeken of de brand daar was ontstaan. Na een zoektocht werd uiteindelijk de vuurhaard rechts op de beneden verdieping gevonden. Nadat de brand was geblust, was de oefening na een uur ten einde.

Na de intensieve oefening, werd door iedereen nog even na geëvalueerd en het scenario van de oefening op de boot besproken. Op het einde van de avond heeft men de blusinstallatie op de boot nog laten zien en getest, en werd als afsluiting nog even een groepsfoto gemaakt.

Omdat het niet vaak voorkomt dat deze oefening op de veerboot wordt opgezet, was het voor het korps van brandweer Ternaard een leuke, maar ook zeker een leerzame avond. Na precies twee uren kon er weer voet op de vaste wal gezet worden.

Ate Atema