FRYSLÂN – De politie krijgt per week 20 tot 30 meldingen over jongeren die met vuurwapens lopen. Nep vuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien.

Voor de veiligheid van omstanders, en de eigen veiligheid, benaderen agenten de jongeren als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Op de meldkamer van de politie komen geregeld meldingen binnen over jongeren die op straat rondlopen met vuurwapens. Het gaat om twee tot drie incidenten per politie-eenheid per week. Mensen voelen zich onveilig en bellen het alarmnummer van de politie. Agenten gaan dan zo snel mogelijk ter plaatse om de situatie te beoordelen.

Incidenten met jongeren

Een grote zorg bij dit soort meldingen is dat agenten niet altijd kunnen zien of het om een echt vuurwapen, of om een nep vuurwapen gaat. Gezien de dreiging die daarmee gepaard gaat, zijn agenten genoodzaakt om de wapendrager altijd als vuurwapengevaarlijke verdachte te benaderen. Zo’n aanhouding is ingrijpend en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Glock

Zo kregen zes jongens in het Rotterdamse Charlois vorige maand met deze aanhoudingsmethode te maken. Een voorbijganger meldde de politie dat hij zes jongens had zien lopen, van wie één een wapen van het type Glock in zijn broekband zou dragen. Agenten die de jongeren aantroffen, namen geen risico en benaderden ze met getrokken wapens. Toen de jongen met het wapen niet wilde luisteren, en zelfs een beweging richting een plastic tas maakte, loste één van de agenten een waarschuwingsschot. ‘Gelukkig luisterde hij toen’, vertelt de agent later. ‘Volgens mij wilde hij stoer doen tegenover zijn vrienden. Maar dat had verschrikkelijk fout kunnen aflopen. Wat als de jongen het vuurwapen uit het tasje had gehaald. Wat had ik of een andere collega gedaan? Hadden we dan gericht geschoten? We hebben het hier wel over kinderen. De jongens bleken tussen de 13 en 18 jaar te zijn. Gelukkig is het nu goed afgelopen.’

Verbod

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.

Campagne

Om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen, start de politie op 29 augustus met een landelijke campagne tegen nepvuurwapens op straat, gericht op jongeren van 10 tot 16 jaar. Scholen krijgen flyers en posters en docenten wordt gevraagd aandacht aan nepvuurwapens te besteden. Daarnaast kunnen jongeren met de politie over het thema chatten op Vraaghetdepolitie.nl op 31 augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Vloggers als de Bucket Boys maken filmpjes over nepvuurwapens en politie-eenheden delen informatie op social media zoals Twitter (#nepvuurwapens), Facebook en Instagram.

Kijk ook naar de onderstaande video van politie vlogger Jan Willem uit Almere.

Redactie