FRYSLÂN – Vandaag bestaat de Nederlandse traumahelikopter 20 jaar. Sinds 1995 vliegen in Nederland traumahelikopters, die medische hulp verlenen bij o.a. verkeersongelukken. De ANWB stond aan de wieg hiervan. Nog steeds vliegt de bond met dergelijke helikopters.

Het idee om traumahelikopters in te zetten ontstond in de jaren tachtig toen het voor ambulances steeds moeilijker werd om op het dichtslibbende Nederlandse wegennet hun weg te vinden. In nauwe samenwerking met de medische wereld ontwikkelde de ANWB daarop de traumahelikopter die een mobiel medisch team, een speciaal opgeleide arts plus verpleegkundige, naar de plaats van het incident brengt. Door direct hulp te verlenen, worden levens gered. Daarnaast zorgen de helikopters incidenteel ook voor vervoer van het slachtoffer naar een ziekenhuis.

Samenwerking met academische ziekenhuizen
In Duitsland en Oostenrijk vlogen dergelijke helikopters al eerder. De zusterorganisatie ADAC die het systeem in Duitsland exploiteert, hielp bij het opzetten ervan in Nederland. De ANWB zocht samenwerking met de academische ziekenhuizen, omdat daar de zorg voor zwaargewonde verkeersslachtoffers is ondergebracht.

Meer dan 30.000 vluchten
In 1995 startte de ANWB met de service in samenwerking met het Medische Centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tegenwoordig vervoeren de helikopters ook de mobiel medische teams van het Medisch Centrum van Erasmus Universiteit in Rotterdam, het academisch ziekenhuis in Nijmegen en het academisch ziekenhuis in Groningen. Hierdoor ontstond een landelijk dekkend netwerk. Sinds de oprichting zijn meer dan 30.000 vluchten gemaakt.

Bron: ANWB

112Fryslan