WESTERGEEST – Vrijdagavond hebben de brandweerleden van Kollum natte sokken gehaald, dit om ongeveer 15 schapen te redden van een onder gelopen weiland, gelegen aan de Eelke Meinerstwei te Westergeest.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Als het water in de Trekvaart te hoog wordt, kan het laag liggende weiland onder water lopen. Al in de middag hadden toezichthouders van Kollumerland/Achtkarspelen een melding gemaakt voor het dreigende water. Op dat moment was er nog voldoende gelegenheid op de dieren naar hoger gelegen stuk te jagen. Bij controle bleek s’avonds dat de schaapjes nog niet weg waren en dat ze op een klein eilandje stonden.

Nu het water op enkele plekken meer als een halve meter stond, werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Deze zijn het weiland in gegaan, waardoor de schapen in eerste instantie verder het water gingen. Ook bleef er een schaap achter, die versuft was door de wandeling in het water. Dit dier werd aangelijnd naar de veeauto gebracht. Na een lange wandeling door het water lukte het brandweer kollum om alle dieren naar de klaar staande veewagen te krijgen. Wat in Marrum niet gelijk lukte, lukt ons in Westergeest in ruim een uur, aldus de brandweer 

© foto’s: Jan Beets & Fokke Jongsma        www.radionof.nl

112Fryslan