BERLTSUM – Bij een ongeval tussen een taxibusje en een lijnbus dinsdagmiddag op de Westergoawei N383 zijn veertien mensen gewond geraakt. Er werd opgeschaald naar grote hulpverlening.

Rond half drie werden de hulpdiensten opgeroepen voor het ongeval op de Westergoawei tussen Berltsum en Sint Annaparochie. De brandweer schaalde op naar grote hulpverlening om voldoende materiaal en mankracht ter plaatse te krijgen, onder meer omdat er sprake zou zijn van beknelling en de betrokkenheid van een lijnbus. Drie tankautospuiten uit Sint Annaparochie, Menaam en Leeuwarden werden ingezet voor de hulpverlening evenals een hulpverleningsvoertuig met kraan. Meerdere politie eenheden en minimaal acht ambulances kwamen ter plaatse.

Door onbekende oorzaak kwam een lijnbus in botsing met een taxibusje, beide voertuigen liepen forse schade op. Vanwege de ernst van het ongeval kwam ook de traumaheli uit Amsterdam ter plaatse, de traumaheli uit Nijmegen is onderweg geannuleerd. De traumaheli uit Eelde was al ingezet voor een ongeval in Lemmer.

De hulpdiensten schaalden op naar GRIP 1 voor een goede coördinatie tussen de diverse hulpdiensten en andere partijen zoals ziekenhuizen. Daarvoor kwam een speciale brandweerwagen met overleg container ter plaatse, hierin konden de hulpverleners eenvoudig met elkaar overleggen.

De politie meld dat er veertien mensen zodanig gewond waren dat ze medische zorg nodig hadden. Meerdere gewonden zijn met ambulances naar diverse ziekenhuizen in de provincie gebracht. Onder de gewonden zijn onder andere de bestuurders van de taxibus en enkele kinderen. Een aantal mensen raakten lichtgewond maar er zijn ook een paar mensen zwaargewond geraakt meld de politie aan Omrop Fryslan. De chauffeur van de bus heeft enige tijd bekneld gezeten maar lijkt met de schrik te zijn vrijgekomen meld de Leeuwarder Courant.

De N383 Westergoawei werd tussen Berltsum en Sint Annaparochie afgesloten vanwege de hulpverlening. Vanwege het onderzoek door de forensische opsporing verkeer en de bergingswerkzaamheden, zal de weg nog tot laat in de avond afgesloten zijn.

Foto’s Kappers Media en Ytzen

Kappers Media