FRYSLAN – Inmiddels verzorgen wij al 10 jaar het 112 nieuws in de provincie Friesland. In 2005 begonnen we met één fotograaf en inmiddels beschikken we over meer dan twintig fotografen en redactieleden.

Als onze vrijwilligers hebben een gemeenschappelijke interesse en passie; namelijk de hulpdiensten en fotografie. Sommige fotografen beperken zich niet alleen tot fotograferen van het 112 nieuws maar ook bijvoorbeeld het weer of evenementen. In de afgelopen jaren zijn de bezoekersaantallen flink gegroeid, inmiddels hebben wij gemiddeld 13.000 unieke bezoekers per dag, met soms pieken naar 35.000 bezoekers (bij grote calamiteiten).

Elke dag probeert ons team van vrijwilligers het 112 nieuws uit de provincie te brengen via de website maar ook via onze social media kanalen. Wij proberen dit met zoveel mogelijk respect richting slachtoffers, hulpverleners en overige betrokkenen te doen. We zijn dus niet van de politie zoals sommige mensen wel eens denken.

Om met de tijd mee te gaan was het tijd voor een nieuwe website. De oude website was sterk verouderd. Zoals jullie zien is dit gelukt en dit is dan ook het resultaat. Veel dank gaat uit naar de mannen van Tussendoor Internet & Marketing,  die de website voor ons hebben gebouwd. Voor de server hebben wij gekozen voor een VPS bij Sohosted, vanwege hun goede service en jarenlange goede ervaringen.

De nieuwe website is geoptimaliseerd voor alle apparaten en zou ook op de mobiel beter moeten werken. Ook hebben we een aantal nieuwe features en onderdelen op de site. Ons logo in rood, blauw of geel correspondeert met de hulpdienst die bij het nieuws betrokken is. De vorige site blonk uit in haar eenvoud. Het nieuws stond centraal en recent nieuws was in een oogopslag terug te vinden. Dit komt op de nieuwe site terug. De kolom met recent nieuws is blijven bestaan, maar voorzien van twee extra kolommen. Hierin vind je recente politieberichten en daarbij is momenteel de optie toegevoegd om live-verslagen te lezen (live nieuws bij grote gebeurtenissen). Ook nieuws uit de oude doos en social-media kanalen worden hierin direct meegenomen.

De zoekfunctie is uiteraard ook blijven bestaan. Naast dat je nu kunt zoeken op een trefwoord, kun je nu eveneens een filter instellen op datum. Zoek je dus specifiek nieuws van gisteren of van een specifieke periode, dan vind je de resultaten eenvoudiger terug. Ook is rekening gehouden met de groeiende doelgroep ‘mobiele bezoekers’. De site presteert op smartphones beter, navigeert prettiger en heeft geen mogelijkheid meer om van links naar rechts te slepen. Ook is een nieuwsitem nu eenvoudig te delen via WhatsApp.

Ben je na het lezen van dit artikel dusdanig enthousiast geworden, heb je passie voor fotografie, ben je 17 jaar of ouder en was jij vroeger ook diegene die graag wilde weten waar die sirene heen ging? Maar staat tevens een slachtoffer op de eerste plaats en dan pas eventueel de foto? Dan is 112fryslan misschien wel wat voor jou. Beheersing van de Nederlandse taal is hierbij een pré. In een aantal regio’s in Friesland zijn wij nog op zoek naar een geschikte fotograaf. Bij interesse kun je mailen naar [email protected]