LEEUWARDEN – Op dinsdag 29 April zijn er 8 fotografen en andere medewerkers van deze site vastgezet in de Blokhuispoort.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Niet schrikken, dit was gewoon een oefening. Samen met de vrijwilligers van brandweer Leeuwarden. Wij hebben in samenwerking met de brandweermedewerkers voor bajesklanten gespeeld.

We hebben twee keer een oefening gedaan, in een van de vleugels van het gebouw. Als eerste moest iedereen in een cel, waarna er door rookgeneratoren de hele hal vol rook werd gezet en je niks meer zag tot ongeveer 30 cm. Nadat de brandweer met 2 tankautospuiten waren gearriveerd op de binnenplaats, gingen de mannen naar binnen om ons te ‘redden’. Nadat er 7 personen uit hun cellen waren gehaald en door de rook naar buiten waren gehaald, was er nog 1 persoon zoek. Deze persoon was echter nog gewoon in zijn cel met enige rook en was over het hoofd gezien door de brandweermedewerkers.

Gelukkig was er een controlelijst van de ‘gedetineerden’ en kon zo worden nagegaan dat er 1 persoon miste. Hierop werd direct een tweede zoektocht gehouden en al gauw werd deze persoon tussen twee brandweerlieden eruit gehaald.

Nadat er een kort, maar krachtige evaluatie is geweest, word de volgende oefening alweer uitgezet. In de aankomsthal voor gedetineerden van de gevangenis, was vuur onstaan. In de ruimte zit 1 cel voor het opvangen van ‘nieuwe’ gedetineerden, hierin zaten tijdens de brand 3 personen. Tegenover deze cel zat een beveiligersruimte, waarin 1 bewaker lag. Maar doordat de voorste deur op slot zat, moesten ze omlopen om hem te vinden. Naast de andere cel, zitten de zo genaamde isoleercellen. Hierin zaten in de eerste 2 mensen en in de volgende ook.

Nadat er alarm is geslagen en de brandweer is ‘aangekomen’, doen ze een snelle verkenning met 2 man linksom en 2 man rechts om met warmtebeeldcamera. Al snel worden de ‘nieuwe’ gedetineerden naar buiten gedragen, waaronder 1 persoon is die gewond is aan zijn benen. Deze word door twee lieden naar buiten gebracht. Daarna word de bewaker, die op de grond ligt tussen een bureau en een kast, door middel van de warmtebeeldcamera gevonden en snel afgevoerd.

Na snel deze handelingen te hebben gedaan, gaan alle brandweerlieden naar de isoleercellen om de mensen daar te bevrijden. Bij de eerste cel blijft het rustig en zijn de personen snel buiten. In de tweede isoleercel is het een stuk lastiger, omdat er een man zit die met dingen gaat gooien, waarna de deur weer word dicht gegooid. Na een deze poging proberen ze het opnieuw en lukt het uit eindelijk wel de mannen eruit te halen.

Wij kijken als 112fotografen als zeer leerzame avond terug en willen brandweer Leeuwarden ook bedanken voor de prachtige avond.

 

112Fryslan