DRACHTEN – In de laatste week van de zomervakantie hield ook dit jaar de organisatie van kinderspul de Utwyk een speelweek.

De gehele week werd in het teken gezet van activiteiten, sport, omgaan met elkaar en gezelligheid. Zo waren er allerlei team building spellen, hierbij moesten de teamleden goed hun best doen het andere team te verslaan. De kinderen konden allen gratis meedoen met alle activiteiten. Dit allemaal doordat de 40 medewerkers zich vrijwillig inzetten.

De speelweek werd geopend door wethoudster Nieske Keterlaar waardoor de kinderen het ”kasteel” van de middeleeuwse week konden binnentreden. De kinderen mochten iedere dag eigen groepjes maken om de activiteiten mee te doen. Stal Droppinghiem kwam meteen aan met twee paarden en een huifkar. Hierin moesten kinderen tijdens een vaste route letters vinden om uiteindelijk een woord te vormen. De hengelsportvereniging stelde dinsdagmorgen voor alle kinderen hengels ter beschikking zodat er in een nabij gelegen park een viswedstrijd gehouden kon worden. Enkele honderden centimeters vis werden op het droge gehaald.

Een container vol hout stond klaar op woensdagmorgen voor de wedstrijd wie maakt de mooiste hut. Enthousiaste kinderen die zelf hun gereedschap mee namen konden met begeleiding van enkele medewerkers een mooie hut bouwen. Woningbouwvereniging “Accolade” kwam alle hutten bouwtechnisch bekijken. Het piratenschip werd nummer één. Als troostprijs mochten de overige bouwers patat, frikadellen en een beker ranja nuttigen.

Donderdag stond de dag in het teken van hulpdiensten, de kinderen konden bij allerlei stoere beroepen langs waar van alles werd uitgelegd. Natuurlijk konden de kinderen zelf ook hun vragen stellen die door de hulpverleners dan werden beantwoord. Zo waren de reddingsbrigade, politie, ambulance, brandweer, parkeerwachters en een aantal leden van de dierenambulance aanwezig. Tijdens de 112 middag konden de kinderen door middel van roulerende groepjes ook een grote klimmuur op. Ook hier was veel animo voor.
s’ Avonds werd er een spel georganiseerd waarbij de groepjes een moord moesten oplossen. Door allerlei vreemde figuren, die ineens uit de bosjes kwamen, kon men aanwijzingen krijgen. Om deze informatie te combineren kon men achterhalen wie de moord gepleegd had. Een zestal spoken die verstopt zaten tijdens de route lieten de groepjes en hun begeleider vaak erg schrikken. Er werd dan ook vaak en veel gegild. Enkele kinderen hielden het hierbij niet altijd droog. Bij terugkomst bij het ”kasteel” konden de groepjes via een video zien wie de moord had gepleegd. Hierna konden ze in tentjes op het terrein blijven slapen.
Vrijdagavond werd er nog een rommelmarkt georganiseerd waarbij alle kinderen hun spulletjes mochten verkopen. Dit was tevens het einde van de speelweek. De organisatie kijkt daarom ook positief terug op deze week. Dit jaar waren er veel activiteiten, waarbij de kinderen leuk meededen.

Foto’s Chris roelsma en video Marc Stijger [url=http://www.noordernieuws.nl]noordernieuws[/url] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_zEv3HXyMmg[/youtube]

112Fryslan