Politieberichten van zondag 5 september.

Preventieve fouilleringactie in binnenstad
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdag avond en nacht een preventieve fouilleringsactie gehouden in de binnenstad. Tijdens de actie werden 143 personen en 3 auto’s gecontroleerd.

Daarbij werden drie wapens aangetroffen.

[bullets]Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden werd gecontroleerd op de Weaze en had een alarm pistool bij zich
Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden werd op de Berlikumermarkt gecontroleerd. Hij had in zijn jaszak een sok met hierin een biljartbal
Een 27-jarige inwoner werd gecontroleerd op de Nieuwe Stad en hij had een vlindermes bij zich [/bullets]

De politie houdt periodiek preventieve fouilleringsacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Vernieler bushokje aangehouden
OOSTERWOLDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur een 16-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van het vernielen van een bushokje. Een getuige zag dat drie jongens een bushokje vernielden op de Jan Frankensingel en belde de politie. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat één van de ramen van het bushokje kapot geslagen was. In de omgeving van de Jan Frankenstraat trof de politie één verdachte aan. Hij voldeed aan het signalement wat door de getuige opgegeven was. De andere twee verdachten werden niet meer aangetroffen. De 16-jarige is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Man valt van dak
DOKKUM – De politie heeft zaterdag rond middernacht geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Grote Breedstraat waarbij een 17-inwoner van Engwierum van een dak was gevallen. De jongen was een steiger opgeklommen en naar het dak van een winkel gegaan. Toen hij naar het dak van een belendend perceel wilde klimmen en een zonwering vast hield, verloor hij de grip en viel naar beneden. Hierbij kwam hij eerst op een uithangbord terecht en vervolgens viel het slachtoffer op straat. Met een ambulance is hij overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man aangehouden voor belediging
HARKEMA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur een 20-jarige inwoner van Harkema aangehouden voor belediging en schennis der eerbaarheid. Surveillerende agenten zagen de man lopen op de Reitsmastrjitte. Bij het zien van de politie liet de man zijn broek zakken en toonde zijn blote achterwerk aan de agenten. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij bekende het feit en is na verhoor heengezonden.

Vernieling van autospiegel
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur een 19-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden toen hij een spiegel van een geparkeerde auto vernielde. Surveillerende agenten fietsten over de Regenboogstraat en zagen dat de verdachte de spiegel van de auto sloeg. De Leeuwarder is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Rijden onder invloed
Noardburgum – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 32-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en verzet bij aanhouding. Rond 03.00 uur zagen agenten de man rijden over de Rijksstraatweg. Omdat het achterlicht van de auto kapot was, kreeg de bestuurder een stopteken. De auto stopte niet maar ging er met hoge snelheid vandoor. Hierbij werd met een snelheid van 140 kilometer per uur gereden waar 50 kilometer toe is gestaan. De bestuurder stopte op de Hanegraaffweg en vluchtte weg. In een tuin, zittende achter een struik, werd door man door de agenten aan getroffen. De Noardburgummer verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en het lukte hem om uit de handen van de politie te blijven. Door dat de auto van de verdachte achterbleef en zijn woonadres bekend was, is hij rond 04.30 uur in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 560 ug/l. De man is voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Man aangehouden voor mishandeling
BURGUM – De politie heeft zaterdag rond 20.30 uur op het asielszoekerscentrum aan de Elingsloane een 18-jarige bewoner aangehouden voor mishandeling. Tijdens een onderlinge, vriendschappelijke, voetbalwedstrijd kreeg de verdachte ruzie met het slachtoffer die scheidsrechter was bij de wedstrijd. De Burgummer had het veld verlaten maar kwam even later terug en stak het slachtoffer met een mes zijn schouder. Het slachtoffer, een 25-jarige bewoner, raakte licht gewond en moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De verdachte is aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Doorrijden na aanrijding
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van een man die op een gestolen fiets tegen een auto botste en vervolgens wegvluchtte. Zaterdag rond 14.00 uur zag een 54-jarige inwoner van Drachten een man rijden op een fiets die een week eerder gestolen was van de Drachtster. Samen met zijn vrouw sprak hij de man aan maar deze ging er als een haas met de fiets vandoor. Het slachtoffer zette met zijn auto de achtervolging in. Op de Raai keek de fietsendief niet goed uit en botste tegen de personenauto van een 24-jarige inwoner van Burgum. Hij kwam op de motorkap terecht stond weer op, en fietste snel weer weg. Een getuige van de botsing ging nog achter de man aan maar kon hem niet achterhalen. Door de aanrijding raakte de auto van de Burgummer beschadigd.

Signalement verdachte:
[bullets]man met een mediterraan uiterlijk
kleine baard
droeg een blauwe trainingsjas met gouden strepen (mogelijk van het merk addidas)[/bullets]

Aanrijding met bromfiets
ZWAAGWESTEINDE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Foarstrjitte. Zaterdag rond 17.00 uur reed een bromfietser hier over de stoep en botste tegen een 76-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde die haar erf wilde verlaten. Het slachtoffer kwam ten val en raakte gewond aan haar heup. Zij is met de ambulance overgebracht naar De Sionsberg in Dokkum. De bromfiets was niet verzekerd en de 18-jarige bestuurder uit Zwaagwesteinde was niet in het bezit van een rijbewijs. De bromfiets is in beslaggenomen.

Insluiping woning
OOSTERWOLDE – De politie stelt een onderzoek in naar de insluiping in een woning aan de Trambaan waarbij sieraden gestolen zijn. Vrijdag rond 11.30 uur belde een vrouw aan bij de 88-jarige bewoonster en vroeg of zij ook last had van een lekkage op het balkon. Samen zijn ze naar het balkon gegaan en hebben hier een tijd staan praten. De voordeur bleef ondertussen open en waarschijnlijk is hier iemand door naar binnen gegaan die de sieraden gestolen heeft. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets van dit voorval hebben gezien. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800-7000.

112Fryslan

})