Zondag 29 mei

Politieberichten van zondag 29 mei.

28 aanhoudingen bij executieactie
FRYSLAN – De politie Fryslân heeft zaterdag in de gehele provincie een executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Ruim 130 adressen werden bezocht waarbij in totaal € 22.000 aan openstaande boetes werd geïnd. 28 personen werden aangehouden omdat ze de boete niet konden of wilden betalen of omdat ze nog een gevangenisstraf moesten uitzitten.

Fietsster ten val
TERSCHELLING-WEST – De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij een 44-jarige vrouw uit Eext gewond raakte. Op het Duinweg was zij door onbekende oorzaak met haar fiets ten val gekomen. Ambulancepersoneel kwam ter plaatse. Ook werd een traumahelikopter gealarmeerd. Met rugletsel is zij door de traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Crossauto over de kop
SURHUISTERVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op een terrein aan de Blauwhuisterweg afgehandeld. Een 30-jarige vrouw uit Dokkum deed mee aan een crossautorace en ging vermoedelijk de bocht te snel in waarna zij met haar voertuig enkele malen over de kop sloeg. De bestuurster raakte bekneld. De brandweer kon de vrouw uit haar benarde positie bevrijden. Per ambulance is zij met nekletsel overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Waterrecreanten in nood
FRYSLAN – De politieheeft zaterdagmiddag op diverse locaties op de Friese meren mensen uit het water gehaald nadat zij waren omgeslagen met hun boot. Ook waterrecreanten schoten te hulp.

Burgum
Even voor het middaguur sloeg een visbootje met twee opvarenden om op het Bergumermeer. Een 30-jarige inwoner van Dokkum was met een vriend het meer opgevaren om te gaan vissen. Door de harde wind en flinke golfslag maakte de boot water. Pompen hielp niet meer en de boot kapseisde. Beide vissers konden op het omgeslagen bootje komen en waarschuwden door armzwaaien een andere schipper. Deze nam beide heren aan boord en bracht ze in Burgum aan de wal.

Gaastmeer
Bij de ingang van de Inthiemasloot lag een zeilboot op de kop. De politie ging ter plaatse maar trof de boot niet aan. Van de berger kwam daarna het bericht dat de boot al was geborgen en de opvarenden in veiligheid waren.

Heeg
Op het Hegermeer werd een Duits echtpaar van 49 en 42 jaar uit Bochum door de politie uit het water gehaald nadat zij met hun bootje waren omgeslagen. Rond 14.00 uur sloeg een 51-jarige man uit Eersum met 3 tieners aan boord om. Alle vier de opvarenden werden uit het water gehaald. Het bootje werd geborgen. Rond 15.50 uur klapte een zeilboot met vijf opvarenden in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar om. Door de politie konden zij uit het water worden gehaald. In Heeg werden zij aan de wal gebracht waar een ambulance ter plaatse was. Daar werden zij gecontroleerd. Zo ver bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Zoektocht vermiste zeilster
Zaterdag heeft de politie en het KLPD de gehele dag op het Slotermeer, tot het vallen van de duisternis, gezocht naar de 24-jarige vermiste zeilster uit Arnhem. Zij is niet aangetroffen. In verband met de weersvoorspellingen wordt zondag niet gezocht. Tevens wordt bekeken hoe de zoekactie nu verder gaat. In de loop van de maandag wordt daarover meer informatie verwacht.

Sticker plakken voor meer korting
De Westereen – De politie heeft zaterdagmiddag een 54-jarige vrouw uit De Westereen aangehouden op verdenking van oplichting. Een medewerker van een winkel aan de Ljurkstrjitte hield de vrouw een tijdje in de gaten omdat het vermoeden bestond dat er sprake was winkeldiefstal. Bij de kassa bleek dat de vrouw op producten een kortingssticker had geplakt terwijl voor deze producten geen korting gold. De politie werd gealarmeerd waarna zij werd aangehouden. Ze verklaarde op deze manier goedkoper aan boodschappen te willen komen. Een 28-jarige man uit Drachten heeft namens de winkel aangifte gedaan. Ook kreeg de 54-jarige een winkelverbod voor een jaar.

Aanhouding na poging inbraak auto
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagavond een 41-jarige man uit Harkema aangehouden op verdenking van inbraak. Rond 21.10 uur kwam de melding dat de man op de Handwerkerszijde had geprobeerd een auto open te maken. De getuige kon een signalement van het voertuig en een kenteken aan de gealarmeerde politie doorgeven. Meerdere eenheden keken uit naar het voertuig dat werd gezien op het Noord. De verdachte werd enige tijd door agenten gevolgd waarna op de N31 richting Nijega bij het tankstation het voertuig aan de kant werd gezet. De bestuurder bleek aan het signalement te voldoen waarna hij werd aangehouden. In zijn auto werd een breekijzer aangetroffen die in beslag is genomen. De 41-jarige is voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na vernieling auto
KOUDUM – De politie heeft zaterdagavond een 17-jarige jongen uit Heeg aangehouden op verdenking van vernieling. Beveiligingsmedewerkers, die aanwezig waren bij een festival aan de Ds Tinholtstraat hadden de jongen staande gehouden. Op het festivalterrein was de jongen aangesproken omdat hij zich vervelend gedroeg. De jongen werd daarna nog kwader waarna hij een deuk in een auto schopte. De 17-jarige werd staande gehouden en overgedragen aan de politie. Op het politiebureau werd hij verhoord. Met een proces-verbaal werd hij heengezonden. Door een 45-jarige man uit Zwolle werd aangifte gedaan.

Mishandeling
LANGWEER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Stevenshoek was een 20-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen door de verdachte. Met enkele verwondingen ging het slachtoffer naar de eerste hulp. Diverse getuigen werden ter plaatse door de politie gehoord waarna de 26-jarige als verdachte werd aangewezen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De 20-jarige heeft aangifte gedaan.

In bezit van drugs
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Sneek en een 22-jarige stadsgenoot aangehouden voor het bezit van drugs. Een beveiligingsmedewerker van een horecagelegenheid had het tweetal betrapt nadat zij iets aan elkaar overhandigden. De portier vertrouwde het niet en trof in de hand van de 18-jarige een wikkel aan. Hierna alarmeerde hij de politie die beide mannen aanhield. Op het politiebureau werd de wikkel met coke van de 18-jarige inbeslaggenomen. Het bleek om een geringe hoeveelheid te gaan. De 22-jarige bleek geen drugs bij zich te hebben. Beide heren werden daarna heengezonden.

Aanhouding na bezit vuurwapen
BRITSUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 46-jarige man uit Britsum aangehouden voor het bezit van vuurwapens. Rond 02:45 uur kwam de melding dat op de Aldlansdyk schoten waren gehoord. Ter plaatse begreep de politie van de melder dat was gezien dat vanuit een woning vermoedelijk was geschoten met een vuurwapen. De agenten ging naar de woning en troffen daar de 46-jarige aan. De man werd aangehouden. Zijn woning werd doorzocht. Er werd geen vuurwapen aangetroffen. Wel een patroon. Op de eerste verdieping stonden een aantal hennepplanten. De technische recherche is ter plaatse gekomen en heeft een onderzoek ingesteld. De 46-jarige is voor nader onderzoek ingesloten.

Mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Hilversum aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Noordkade had de man een 22-jarige inwoner van De Tike met een glas op het hoofd geslagen. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling ruit
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 40-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor vernieling. Omstreeks 03:40 uur was door een medewerker van een horecagelegenheid aan de Nieuwesteeg gemeld dat een ruit was vernield. De medewerker gaf een signalement door en liep de dader achterna. Op het Hofplein troffen agenten de melder. Hij was de verdachte uit het oog verloren. Enige tijd later zagen agenten op de Maria Annastraat een man lopen die voldeed aan het signalement. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tevens moest de Leeuwarder naar de eerste hulp van het ziekenhuis aangezien hij verwondingen had opgelopen aan zijn hand als gevolg van de vernieling. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Poging doodslag
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Na een melding van een vechtpartij troffen agenten op de AJ van der Poortestraat een gewonde man aan. Uit onderzoek bleek dat hij door de verdachte meerdere malen was geslagen. Op de grond werd hij vervolgens door de 23-jarige geschopt tegen zijn hoofd. De verdachte was nog in de buurt en kon direct worden aangehouden en is voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar de Sionsberg.

Vernieling bushokje
KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige jongen uit Augustinusga en een 16-jarige jongen uit Harkema aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige was omstreeks 05:00 uur wakker geworden van glasgerinkel. Hij constateerde dat op de Willem Loreweg een aantal personen bushokje vernielden. Aan de gealarmeerde politie kon hij een goed signalement van de mogelijke daders doorgeven. In de omgeving werd een zoekslag gemaakt. Bij een pand aan de Phaesmaweg stonden meerdere fietsen en waren jongeren binnen. In het pand werden vier jongens aangetroffen die net waren gearriveerd. Twee van hen voldeden aan het signalement waarna zij werden aangehouden. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten op het politiebureau.

Mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de hoek van de Koornbeursweg en de Dracht ontstond een ruzie tussen de verdachte en een 23-jarige man uit Wolvega. Daarbij kreeg de 23-jarige een klap tegen zijn hoofd. Agenten konden de verdachte op de Burgemeester Falkenaweg aanhouden. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Herhaaldelijk 1-1-2 bellen
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 60-jarige inwoonster van Sneek aangehouden voor het onnodig en herhaaldelijk bellen van de alarmcentrale 1-1-2. Rond middernacht was de vrouw verteld dat ze moest stoppen met het herhaaldelijk bellen van het noodnummer 1-1-2. Omstreeks 03.00 uur deed ze dit opnieuw waarna zij op haar woonadres werd aangehouden. Voor nader onderzoek is zij ingesloten.

Aanhouding na diefstal buitenboordmotor
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 31-jarige man uit Sneek en een 25-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 05.00 uur kwam de melding dat een getuige had gezien dat twee mannen een buitenboordmotor hadden gestolen vanaf een boot gelegen aan de Franekervaart. Zij alarmeerden direct via 1-1-2 de politie en konden een signalement van het voertuig en de vluchtrichting van de verdachten doorgeven. Meerdere politie-eenheden gingen zoeken. Op de Jancko Douwamastraat kwam een auto tegemoet die voldeed aan het signalement. Agenten blokkeerden de weg om de auto te laten stoppen. Het naderende voertuig week uit en botste opzettelijk tegen de politieauto. Ook botsten de verdachten tegen een geparkeerde auto aan de rechterzijde van de straat. Met hoge snelheid reden zij weg. De achtervolging werd ingezet. Een andere politie-eenheid die inmiddels in de buurt was zag dat de 25-jarige bestuurder op de Worp Tjaardastraat tegen een paal aanreed. Het kostte moeite om los te komen van dit paaltje. Uiteindelijk lukte dit en reden zij weg in de richting van de Goeman Borgesiusstraat. Daar lukte het agenten om de auto tot stoppen te dwingen waarna beide inzittenden werden aangehouden. Achter in de auto lag een buitenboordmotor en twee benzinetanks. De auto werd inbeslaggenomen. Op het politiebureau werd bij de 25-jarige bestuurder een ademanalyse afgenomen die 620 ug/l als resultaat had. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Aanrijdingen en rijbewijzen ingevorderd
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd.

[bullets]02:20 uur op de Smelbrege in Stiens. Een 17-jarige jongen uit Stiens had zonder toestemming de auto van zijn vader gebruikt en was tegen de pui van een winkel gereden. De bestuurder en zijn bijrijder waren weggelopen. Beide mannen werden getraceerd en aangehouden. De andere inzittende werd heengezonden. Bij de 17-jarige bestuurder werd een ademanalyse afgenomen met 420 ug/l als resultaat. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het rijden zonder een rijbewijs B, het verlaten plaats na aanrijding en joyriding.
[/bullets]
In vijf gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. Dat ging om (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

[bullets]00:28 uur, Tuinen in Leeuwarden, een 19-jarige man uit Leeuwarden, 1005 ug/l, betrof een bromfietser.
02:55 uur, Pastoriestraat in Heerenveen, een 27-jarige man uit Arnhem, 650 ug/l.
03.40 uur, Zuiderhogeweg in Drachten, een 24-jarige man uit Drachten, 800 ug/l, automobilist was bovenop rotonde terechtgekomen en had een verkeersbord omver gereden.
04.40 uur, Verbindingsweg in Nes (Ameland), een 35-jarige man uit Nes, 580 ug/l, man reed op een trekker.
04.55 uur, Noorkade in Drachten, een 32-jarige man uit Zoutkamp, 585 ug/l.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan