Zondag 28 oktober

Politieberichten van zondag 28 oktober

40 meter lood gestolen

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van lood vanaf het platte dak van een bedrijf aan de Hortensiastraat. Zaterdagmiddag werd ontdekt dat ruim 40 meter aan lood is weggenomen. Vermoedelijk heeft de diefstal afgelopen week plaatsgevonden. Namens het bedrijf deed een 39-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een ongeval afgehandeld. Een 21-jarige automobiliste uit Leeuwarden wilde omstreeks 15.55 uur de Dirk Boutsstraat inrijden en werd verblind door de laaghangende zon. Hierdoor zag zij een 52-jarige fietsende stadsgenote niet en reed haar aan. Ter controle is de fietsster per ambulance overgebracht naar het MCL.

Winkeldievegge op heterdaad aangehouden

LEMMER – De politie heeft zaterdagmiddag een 30 – jarige Roemeense vrouw aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In een winkel aan de Vissersburen was gezien dat een man en een vrouw cosmeticagoederen wegnamen. Zij waren daarna de winkel uitgevlucht. Een medewerker kon de vrouw achterhalen en hield haar aan. Zij werd overgedragen aan de gealarmeerde politie. Om de andere verdachte te traceren werd een Burgernetactie gestart. Ondanks reacties van Burgernetdeelnemers kon de man niet worden aangetroffen. Op het politiebureau is de vrouw voor nader onderzoek ingesloten. Er werden geen goederen bij de verdachte aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Aanhouding door burger

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url]www.112heterdaad.nl[/url]

Diefstal diesel

GOUTUM – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van diesel. Een getuige had zaterdagavond omstreeks 23.30 uur gezien dat bij een geparkeerde vrachtwagen op de Bredyk jerrycans met daarin twee slangen stonden. Ook stond er een auto geparkeerd met twee mannen erin. De getuige vond dit verdacht en alarmeerde de politie. Deze zocht in de omgeving naar de betreffende auto, die inmiddels was weggereden. Dit zonder resultaat. De 46-jarige vrachtwagen-chauffeur uit Goutum constateerde dat zo’n 400 liter diesel uit de tank(s) mistte. Hij heeft aangifte gedaan.

Onderzoek woningbrand

HARLINGEN – De politie stelt een onderzoek in naar een brand die zaterdagavond plaatsvond in een woning aan de Prinses Margrietstraat. Omstreeks 21.05 uur ontdekte de 44-jarige bewoner een brand in de slaapkamer van zijn benedenwoning. Ook de woning daarboven vatte vlam. De uitslaande brand was al snel onder controle. Beide bewoners konden de woningen snel verlaten. Er raakte niemand gewond. De politie doet onderzoek. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Aanhouding na bedreiging

OUDESCHOOT – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 50-jarige man en zijn 20-jarige zoon aangehouden. In een woning aan de Bessemerstraat was de 20-jarige man onwel geworden. Mogelijk door alcohol of drugsgebruik. Ambulancepersoneel kwam ter plaatse. De 20-jarige wilde niet meewerken en reageerde agressief richting de hulpverleners. De vader bemoeide zich met de situatie en pakte een moker en hield deze boven zijn hoofd. Daarmee bedreigde hij de politieagenten die hem wilden bedaren. Een aanwezige buurman pakte de moker uit de handen van de 50-jarige. Vervolgens kon de man worden aangehouden. Gezien het overmatige drankgebruik en het verzet bij de hulpverlening door ambulancepersoneel werd de zoon ook aangehouden. Zij zijn beide ingesloten.

Negeren horecaverbod

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Nijland aangehouden voor huisvredebreuk. De man had een horecaverbod en deze overtreed hij toen hij een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat binnenging. Na verhoor op het politiebureau werd hij met een proces-verbaal heengezonden. Ook werd een nieuw collectief horecaverbod uitgereikt.

Vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 03.40 uur was een beeld dat bij de ingang van een uitgaansgelegenheid aan het Ruiterskwartier stond vernield. De 23-jarige verdachte was nog binnen. Agenten wilden het pand binnengaan maar bij het openen van de deur rende de verdachte naar buiten in de richting van het Zaailand. Op de fiets hebben de agenten de achtervolging ingezet. De 23-jarige werd ingehaald. Bij zijn aanhouding verzette hij zich waarna hij geboeid is overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is de Assenaar zondagochtend heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontrole

ZURICH / FRANEKER – De politie heeft in samenwerking met het KLPD en de Belastingdienst in de nacht van zaterdag op zondag op twee locaties een grote verkeerscontrole gehouden. Deze controle was vooral gericht op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Er is een groot aantal voertuigen en inzittenden gecontroleerd. Alle bestuurders moesten een blaastest ondergaan. Geen enkele bestuurder verkeerde onder invloed van alcohol of andere middelen. In totaal zijn drie personen aangehouden en werd proces-verbaal opgemaakt. Twee personen waren in het bezit van verdovende middelen en verboden wapens. Dat ging om een bijl en een aantal verboden messen. Deze wapens zijn in beslag genomen. Eén persoon kon zich niet legitimeren en werd aangehouden voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Bij de controle werd gebruikt gemaakt van kentekenregistratie. Hierdoor kon de Belastingdienst in totaal een bedrag van 3600 euro aan openstaande boetes innen.

Controles op rijden onder invloed

FRYSLAN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie alcoholcontroles uitgevoerd. Dat ging om de volgende locaties:

-In de gemeentes Lemsterland en Skarsterlân werden gedurende de nacht bij ruim 100 bestuurders een blaastest afgenomen. Daarbij werden geen overtredingen geconstateerd.

-In de gemeente Boarnsterhim werden 23 bestuurders staande gehouden voor een alcoholcontrole. Ook hier was niemand in overtreding.

-In Leeuwarden werd op verschillende plekken in de binnenstad bij in totaal 147 bestuurders, waarvan 144 automobilisten en 3 bromfietsbestuurders, een blaastest afgenomen. Hierbij werd 4 keer een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. De ug/l waardes van deze bestuurders bij de ademanalyse op het politiebureau waren 275 ug/l, 295 ug/l, 395 ug/l en 740 ug/l. Deze laatste uitslag was bij een 20-jarige automobilist uit de gemeente Leeuwarderadeel. Hierbij werd dan ook zijn rijbewijs ingevorderd.

-Op de Bruggelaan in Appelscha werd een 35-jarige man uit Oosterwolde staande gehouden. De man kreeg een bekeuring voor het onnodig claxonneren en er volgde blaastest omdat het vermoeden bestond dat de man met alcohol op achter het stuur zat. Op het politiebureau gaf de ademanalyse een resultaat van 530 ug/l. Hierna werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de beginnend bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.


Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan