Zondag 21 augustus

Politieberichten van zondag 21 augustus

Motorrijders gewond bij aanrijding

DRONRIJP- De politie heeft zaterdagmiddag op de Strjitwei een aanrijding afgehandeld waarbij een 48-jarige motorrijder uit Hichtum en zijn 13-jarige passagier gewond raakten. De 48-jarige bestuurder van de motor schrok toen de auto die voor hem reed afsloeg. Hij botste vervolgens tegen de auto die bestuurd werd door een 47-jarige inwoner van Leeuwarden. Door de aanrijding kwam de motor ten val. De bestuurder brak daarbij zij been. De 13-jarige passagier raakte licht gewond. Beide slachtoffer werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vrouw gewond bij aanrijding

DROGEHAM- De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een aanrijding met letsel die zaterdagmiddag plaatsvond op de kruising van de N359 en Lytsewei. Daarbij raakte een 68-jarige inwoonster van Surhuisterveen gewond toen plotseling de weg overstak en werd aangereden door een auto die bestuurd werd door een 31-jarige inwoner van Kollumerzwaag. Door de aanrijding raakte de vrouw zwaargewond. Zij werd met onbekend letsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Diefstal auto

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in na de diefstal van een zwarte auto van het merk Ford, type Ka, voorzien van het kenteken RH-HV-27. De diefstal vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. De auto stond ter reparatie bij een garagebedrijf aan de PC Hooftstraat. De eigenaresse, een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Heler bromscooter aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag in de Siebe Schootstraat een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De aangever, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, zag zijn bromscooter die op 4 juli op de Gealanden werd gestolen op een internetsite staan en besloot een onderzoek in te stellen. Hij kwam erachter dat zijn bromscooter bij de verdachte thuis stond en waarschuwde direct de politie. Ter plaatse bleek het om de scooter van de 18-jarige Leeuwarder te gaan. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De bromscooter werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bezit luchtdrukwapen

HEERENVEEN- De politie heeft een 33-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking wapenbezit. Agenten zagen de man in de recreatiegebied de Heide lopen en hij maakte op hen een verwarde indruk. De agenten dachten dat de man drugs had gebruikt en daarom stelden zij een onderzoek aan de kleding in. In een tas die de man bij zich had, bleek een luchtdrukpistool te zitten. Later bleek dat hij hiermee had geschoten. De man werd aangehouden en het wapen werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Vervelende man aangehouden

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige inwoner van Ureterp aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. De man gedroeg zich op de Kaden erg vervelend. Toen de agenten hem vorderden om weg te gaan, weigerde hij dit waarna hij werd aangehouden. De verdachte wenste aan de aanhouding niet mee te werken en verzette zich hevig. De agenten moesten pepperspray gebruiken om de verdachte onder controle te krijgen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 44-jarige inwoner van Leeuwarden in de dr. Bearda Bakkerstraat aangehouden op verdenking van bedreiging. Tijdens een ruzie werd de aangever, een inwoner van Leeuwarden (leeftijd nog onbekend), door de verdachte met een mes bedreigd waarna hij hem met cs-traangas in het gezicht spoot. Nadat het slachtoffer via 1-1-2 de politie had gebeld en deze snel ter plaatse was, kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer doet aangifte. Daarnaast zal de aangever als verdachte nog een verklaring moeten afleggen over het bezit en gebruik van cs-traangas. Het bezit van dit gas is namenlijk wettelijk verboden.
Man aangehouden op gestolen fiets
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Lange West een 31-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen de man op een fiets zonder verlichting rijden. Toen zij de man aanspraken, bleek het slot van de fiets te zijn doorgezaagd. De verdachte kon geen goede verklaring geven over de afkomst van de fiets waarna hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Voordat hij werd ingesloten werd hij eerst gefouilleerd. In de kleding van de man troffen de agenten een vuurwapen en patronen aan. Daarnaast had hij nog 7,5 gram vermoedelijk amfetamine en 1 gram XTC poeder bij zich. Uit onderzoek bleek dat de verdachte nog een voorwaardelijke straf heeft openstaan. De man werd voor nader onderzoek ingesloten. Het vuurwapen, patronen en de drugs weren in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie aanhoudingen voor mishandelingen

SNEEK/SURHUISTERVEEN/DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie personen aangehouden op verdenking van eenvoudige mishandeling. In een horecagelegenheid in de Kleine Kerkstraat in Sneek werd een 20-jarige inwoonster van Sneek zonder enige aanleiding geslagen door een 16-jarige inwoonster van Oudemirdum. In Surhuisterveen werd in een horecagelegenheid aan de Nije Jirden een 18-jarige inwoner van Surhuisterveen door een 17-jarige plaatsgenoot mishandeld. Deze verdachte had nog een voorwaardelijke straf openstaan van 90 dagen en zal zich dus opnieuw voor de rechter voor zijn daden moeten verantwoorden. In een horecagelegenheid aan de Markt in Dokkum werd een 17-jarige inwoonster van Ee door een 15-jarige inwoonster van Dokkum bedreigd en mishandeld. Alle drie verdachten werden door de politie aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De drie slachtoffer deden aangifte.

Caravan door brand vernield

STIENS- De politie heeft zaterdagavond rond 20.00 uur de brandweer geassisteerd bij een caravanbrand in de Swanneblomtrjitte. De bewoner schrok van rookontwikkeling uit zijn caravan en waarschuwde direct via 1-1-2 de brandweer en politie. Eenmaal ter plaatse had de brandweer de brand snel onder controle. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door kortsluiting. De caravan die ingepakt stond voor de vakantie moet helaas als verloren worden beschouwd.

Man aangehouden voor poging doodslag

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond in een woning aan de Kei een 66-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging doodslag. Rond 21.30 uur kregen de agenten de melding via het alarmnummer 1-1-2 binnen en gingen direct ter plaatse. In de woning troffen zij het bloedende 69-jarige slachtoffer aan. Hij vertelde dat hij door zijn buurman was bedreigd, geslagen en vervolgens met een mes was gestoken. Het slachtoffer werd door de politie overgebracht naar de spoedeisende hulp. Na behandeling mocht het slachtoffer weer naar huis terugkeren. De verdachte werd in zijn woning aangehouden. Het mes welke hij verstopt had, werd door de agenten aangetroffen en vervolgens in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van het misdrijf is mogelijk het gevolg van een langslepende ruzie. Het slachtoffer deed aangifte.

Boete voor verbranden bouwafval

NIJEMIRDUM- De politie heeft zaterdagavond een de Lyklemawei een 37-jarige inwoner van Nijmirdum proces-verbaal gegeven voor het verbranden van bouwafval en takken. Agenten zagen van afstand een rookpluim boven Nijemirdum uitkomen en stelden een onderzoek in en kwamen bij de woning van de verdachte uit. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw ernstig gewond na ongeval

KOLLUMERPOMP- De politie heeft zaterdagmiddag op de Slikwei een ongeval afgehandeld waarbij een 61–jarige inwoonster van Kampen ernstig gewond raakte. De vrouw fietste samen met een groep van vier personen toen zij met het stuur tegen het stuur van de naast haar rijdende fietser kwam. Vervolgens kwamen beide fietsers ten val. De vrouw raakte buitenbewustzijn en kennelijk zodanig gewond dat zij per traumahelikopter moest worden overgebracht naar het UMCG.

Spookrijder veroorzaakte aanrijding

HEERENVEEN- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van een aanrijding die zaterdagmiddag plaatsvond op de A32. Daar raakte de auto van een 26-jarige inwoner van Nijbeets beschadigd. De aanrijding ontstond doordat een andere auto, die bestuurd werd door een 83-jarige inwoner van Akkrum, op K.R. Poststraat tegen het verkeer in en vervolgens via de afslag de A32 opreed. Eenmaal op de A32 kon de Nijbeetster de spookrijder ternauwernood ontwijken waardoor hij in de slip raakte. Vervolgens botste de auto enkele malen tegen de vangrail waarna hij met zijn auto in de berm tot stilstand kwam. De 83-jarige bestuurder reed door waardoor er zeer gevaarlijke situaties ontstonden en het een geluk mag heten dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Door oplettende getuigen die het kenteken van de spookrijdende auto noteerden, kwam de politie bij de verdachte uit. De man werd als verdachte gehoord en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Niet voldoen aan bevel of vordering

OUDEHASKE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 31-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. Tijdens een alcoholcontrole bemoeide de man zich met de gang van zaken toen de agenten bezig waren een blaastest uit te voeren bij iemand anders. Toen de man vervelend werd, verzochten zij de man om weg te gaan. Toen hij na enkele vorderingen toch door bleef gaan, werd hij door de agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Brand in loods

GROU- De politie stelt een onderzoek naar een brand aan de Oedsmawei die zaterdagavond rond 19.45 uur door nog onbekende oorzaak uitbrak. Een getuige zag rook uit het middelste gedeelte van drie loodsen komen en belde direct via 1-1-2 de brandweer waarna de brandweerkorpsen van Grou, Akkrum en Leeuwarden snel ter plaatse waren om de brand te blussen. De brand is vermoedelijk uitgebroken in het middelste gedeelte waar de twee loodsen met elkaar verbonden zijn. Tijdens de bluswerkzaamheden werd in dit gedeelte een hennepkwekerij ontdekt met daarin ongeveer 500 planten. Of de hennepkwekerij de oorzaak van de brand is geweest zal nog door de forensische opsporing van de politie Fryslan worden onderzocht. Door het bluswater was een put overgelopen waarin een kleine hoeveelheid olie zat die in het oppervlaktewater liep. Het Wetterskip Fryslân en een milieuambtenaar van de gemeente stellen een onderzoek in naar de eventuele vervuiling. Daarnaast zal ook onderzoek worden gedaan naar eventueel vrijgekomen asbest en naar de hennepkwekerij.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vijf gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zondag 02:11 uur, Franeker, Vijverstraat, een 34-jarige bromfietser uit Harlingen, 915 ug.l;

Zondag 03:35 uur, Noardburgum, Looxmaweg, een 17-jarige bromfietser uit Noardburgum, 590 ug/l

Zondag 04:28 uur, Balk, Dubbelstraat, een 26-jarige bromfietser uit Wijckel, 1125 ug/l

Zondag 04:43 uur, Leeuwarden, Oostergoweg, een 23-jarige beginnende automobilist uit Zwolle, 380 ug/l

Zondag, 04:55 uur, Leeuwarden, Ruiterskwartier, een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden, 905 ug/l

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan