Politieberichten van zondag 2 oktober

Twee mannen aangehouden na ruzie in auto

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Rengerslaan twee inwoners van Leeuwarden van 33 en 29 jaar aangehouden. Het duo had in de auto ruzie met elkaar gekregen. Over en werd geslagen en de bestuurster besloot dan ook om te stoppen. De 33-jarige man verliet daarop de auto. Deze man zat onder het bloed en schreeuwde nogal. Dit tot grote schrik van enkele voorbijgangers. De politie werd daarom direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden kwam de 29-jarige Leeuwarder ook weer op de Rengerslaan. Hij wilde direct gaan vechten met zijn stadsgenoot. Agenten grepen in en hielden het duo aan. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mochten ze, afzonderlijk van elkaar, het bureau weer verlaten.

Oplichter aangehouden

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag in het centrum van de stad een 35-jarige inwoner van Nieuw Amsterdam aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en oplichting. De man had eerder die middag bij twee winkels artikelen gestolen. Vervolgens probeerde hij die weer in te ruilen voor geld. Door veel druk uit te oefenen op het personeel slaagde hij daar bijna in. Gelukkig werd dit doorzien. De politie werd gewaarschuwd. De agenten beschikten over een goed signalement en de man kon dan ook snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vernieler aangehouden

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag in de Bloemstraat een 24-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. Na een ruzie met zijn vriendin had de man zijn woede gekoeld op een ruit van een kinderdagverblijf. Getuigen hadden dit gezien en waarschuwden de agenten. Omdat er een goed signalement beschikbaar was kon de Sneker snel worden aangehouden. Zijn beide handen waren bebloed, waarschijnlijk door het vernielen van de ruit. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Bestuurder brommobiel gewond na aanrijding

LIPPENHUIZEN – De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond op de Sweachsterwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 26-jarige bestuurder van een brommobiel uit Wolvega gewond raakte. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij in gesprek was met zijn passagier en daarom even niet op de weg lette. De brommobiel raakte in de berm en kwam vervolgens tegen een dikke boom tot stilstand. Het voertuig raakte zwaar beschadigd en de brandweer moest de twee inzittenden dan ook bevrijden. Alleen de bestuurder had letsel en hij werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Burgernetactie na snelvaren

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet en Burgernet op het water uitgekeken naar een snelle motorboot. Surveillerende agenten reden over de Groningerstraatweg en zagen een boot met ruim 70 kilometer per uur door de Bonkevaart varen. Dit leverde zeer gevaarlijke situaties op in dit smalle water. De schipper weigerde te stoppen. Het registratienummer werd genoteerd en vervolgens werd de Meldkamer Fryslân gevraagd om een Burgernetactie op te starten. Maar liefst acht deelnemers belden met informatie over de boot. Ook gingen twee agenten met een politieboot zoeken naar deze snelle schipper. Dankzij de informatie van de deelnemers van Burgernet konden de agenten de snelvaarder achterhalen. Tegen de 23-jarige schipper werd proces-verbaal opgemaakt. Later die avond werd ook tegen een 37-jarige schipper uit Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt voor snelvaren. Agenten waren met de boot richting Grou gevaren in verband met de diefstal van een buitenboordmotor. Op de terugreis zagen ze de 37-jarige schipper veel te snel varen.

Twee mannen aangehouden voor diefstal buitenboordmotor

GROU – De politie heeft zaterdagavond op het water nabij het Marswier een 27-jarige inwoner van Nijega (gem. Sm) en een 40-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. Het duo was met een bootje aan het varen en kreeg pech met de buitenboordmotor. De twee gingen naar de wal en liepen volgens getuigen naar een schuur van een vakantiehuisje. Daar haalden ze gereedschap en een buitenboordmotor uit. De motor plaatste men achter de eigen boot. De eigenaren van het vakantiehuisje was niet om toestemming gevraagd en daarom werd de politie ook gewaarschuwd. Zowel vanaf het water als het land kwamen agenten ter plaatse. Het duo werd aangehouden op verdenking van diefstal. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man gewond na aanrijding

TERSOAL – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Butlânswei een aanrijding onderzocht, waarbij een 19-jarige fietser uit Tersoal gewond raakte. Een 48-jarige automobilist uit Akkrum reed via Jirnsum naar Offingawier. Ter hoogte van de Butlânswei net onder Tersoal zag de bestuurder een fiets op de rijbaan liggen. Niet veel verder lag een man op de rijbaan. Ondanks krachtig remmen kon de automobilist een aanrijding met de man die op de weg lag niet meer voorkomen. De hulpdiensten werden direct via 1-1-2 gewaarschuwd. De brandweer zorgde er voor dat de 19-jarige man onder het voertuig vandaan werd gehaald. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het ambulancepersoneel en vervolgens met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in.

Man aangehouden voor mishandeling

BOAZUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige inwoner van Mantgum op een feestterrein aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht een 30-jarige inwoner van Weidum geslagen. Die liep daardoor letsel op aan zijn gezicht. Op aanwijzing van de beveiliging konden agenten de verdachte op het terrein aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken vrouw aangehouden

BURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 44-jarige inwoonster van Burgum aangehouden. Surveillerende agenten reden over de Burgemeester Bothenius Lomanlaan en zagen daar een vrouw op straat liggen. De Burgumse was zwaar onder invloed van alcohol. De agenten wilden haar naar huis brengen, maar de vrouw bleek haar huissleutel kwijt te zijn. De Burgumse werd dan ook aangehouden voor openbare dronkenschap en vervolgens ter ontnuchtering ingesloten in het politiebureau.

Vervelende stapper aangehouden

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op De Zijl een 20-jarige inwoner van Oosternijkerk aangehouden. De man zat aan de fietsen van agenten. Toen hij op zijn gedrag werd aangesproken, bleef hij erg vervelend aanwezig. Agenten vroegen dan ook aan de man om te vertrekken. Ook zijn vrienden en vriendin vroegen dit aan hem. Hij weigerde en bleef erg vervelend. De maat was vol voor de agenten en hij werd dan ook aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de nacht mocht hij politiebureau weer verlaten.

Vrouw aangehouden na belediging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 21-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen een vrouw schreeuwen tegen een portier. Niet veel later probeerde de vrouw zelfs de portier te slaan. Agenten grepen in en de 21-jarige richtte vervolgens haar woede op de twee agenten. De Drachtster beledigde de agenten en daarom werd ze aangehouden. De vrouw bleek eerder die nacht in een horecagelegenheid ook al voor problemen te hebben gezorgd. Reden om haar uit de zaak te zetten. De verdachte, die behoorlijk onder invloed van alcohol en/of drugs verkeerde, werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor het doen van valse 1-1-2 meldingen

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan het Algraplein een 50-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De man had eerder die nacht tientallen keren met 1-1-2 gebeld. De man was zwaar onder invloed van alcohol en deed talloze valse meldingen. De telefoonlijnen van zowel de Meldkamer Fryslân en als die van meldkamer van het KLPD in Driebergen raakten overbelast. Agenten gingen naar de woning van de man om een einde te maken aan deze telefoonterreur. De Franeker weigerde zijn deur te openen. Agenten forceerden daarop de deur en hielden de man aan. Zijn telefoons werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een nacht eerder werd in Kootstertille ook al een man aangehouden voor het doen van valse 1-1-2 meldingen.

Strafbaar

Het doen van valse 1-1-2 meldingen is strafbaar en het belast ook nog eens onnodig de telefoonlijnen van de Meldkamer Fryslân. Mensen die echt in nood zijn of snel politie willen spreken bij heterdaadsituaties moeten daardoor langer wachten. Misbruik wordt daarom altijd aangepakt.

Twee mannen aangehouden na bedreiging

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Harlingen van 38 en 49 jaar aangehouden. In een horecagelegenheid aan de Heiligeweg bedreigde de 38-jarige een andere bezoeker met een mes. Meerdere bezoekers waren hier getuige van. De politie werd gewaarschuwd en de agenten kwamen ter plaatse. De 38-jarige man werd aangehouden op verdenking van bedreiging. Hij werd gefouilleerd maar er werd geen mes bij de man aangetroffen. Agenten wilden ook een 49-jarige Harlinger fouilleren, dit omdat ook bij de bedreiging was betrokken. Dit weigerde hij in eerste instantie. Na lang aandringen overhandigde de man een busje met pepperspray en een mes. Het bleek het mes te zijn dat was gebruikt door zijn 38-jarige stadsgenoot. De 48-jarige Harlinger werd aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De wapens werden in beslag genomen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van alcohol

SNEEK – De politie heeft het rijbewijs van een 23-jarige beginnende bestuurder uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. In de nacht van zaterdag op zondag werd de man gecontroleerd op de Willem Frederikstraat. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren en werd daarom voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 525 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drie jongeren aangehouden na vernieling auto

GROU – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stationsstraat drie inwoners van Grou van 16, 17 en 17 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat de drie over het dak van een geparkeerde auto had gelopen. De melder had het sterke vermoeden dat nog meer auto’s in de Stationsstraat door de drie waren beschadigd. Agenten gingen ter plaatse en dankzij een goed signalement kon trio snel worden aangehouden. Al drie de jongeren werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor overtreding messenverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 46-jarige Algerijn aangehouden op verdenking van overtreding van het messenverbond in de binnenstad van Leeuwarden. Agenten kregen een melding dat in de Grote Hoogstraat iemand met een mes had lopen zwaaien. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, kon de man snel worden achterhaald. De Algerijn werd gefouilleerd en in zijn kleding werd een mes en een schaar gevonden. Dit werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na overleg met de officier van justitie moest de man direct een boete van 500 euro betalen. Omdat de Algerijn ook nog als verdachte gehoord moest worden in een aantal andere zaken, werd hij ingesloten.

Twee mannen aangehouden met GHB

HEERENVEEN – De politie heeft zondagochtend vroeg het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Jirnsum ingevorderd na het rijden onder invloed van GHB. Een agent in zijn vrije tijd reed over het klaverblad in Heerenveen en zag voor hem een auto slingeren. De agent waarschuwde direct de Meldkamer Fryslân. Twee surveillerende agenten reden naar de opgegeven locatie en gaven daar de bestuurder uit Jirnsum een stopteken. De man werd aangehouden omdat het sterke vermoeden bestond dat hij onder invloed van GHB had gereden. In de broekzak van de man zat namelijk een flesje met GHB. Zijn 25-jarige passagier uit Akkrum was niet in het bezit van een rijbewijs. Hij bleef achter bij de auto en kreeg te horen van de agenten dat hij niet mocht rijden. Dit gebeurde even later toch en dat werd gezien door een motoragent. Ook deze man werd aangehouden. In de auto werd GHB en bestandsdelen om GHB mee te maken gevonden. Dit werd in beslag genomen. Het rijbewijs van de 20-jarige man uit Jirnsum werd teven ingevorderd. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Lichaam dode man gevonden

WOLVEGA – De politie heeft zondag rond tien uur in het water aan de Schipsloot het levenloze lichaam van een nog onbekende man gevonden. Het stoffelijk overschot werd door een passant ontdekt waarop de hulpdiensten werden gealarmeerd. Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald. Het stoffelijk overschot is naar het mortuarium gebracht. Medewerkers van de forensische opsporing zijn een onderzoek gestart. De actie van de politie is erop gericht om de doodsoorzaak en de identiteit van de man vast te stellen.

112Fryslan

})