Politieberichten van vrijdag 19 februari 07.00 uur tot zaterdag 20 februari 11.00 uur

Joure: getuigen gezocht van inbraak
De politie zoekt getuigen van een inbraak in een woning aan de Harddraversweg. Dinsdagochtend 16 februari kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werd een portemonnee weggenomen. De 40-jarige bewoner deed aangifte. Er is inmiddels sporenonderzoek verricht door de technische recherche en er is ook een buurtonderzoek gehouden. Daarnaast komt de politie graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Natuurlijk kunt u uw informatie ook kwijt bij het politiebureau in Joure.

Donkerbroek: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Herenweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. In de winkel werden diverse kasten doorzocht. Er werd uiteindelijk een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 56-jarige inwoonster van Wijnjewoude aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: auto gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Ford Escort met kenteken SG-RP-45. De auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf een parkeerplaats aan de Potterbakkersplaats weggenomen. De 44-jarige eigenaresse uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: koperdief door slopers aangehouden
Medewerkers van een sloopbedrijf hebben vrijdagochtend in een bedrijfspand aan de Snekertrekweg een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder was in het pand bezig om ijzer te verwijderen. Hij werd daarbij betrapt door de slopers. Die hielden de man aan en waarschuwden vervolgens de politie. De verdachte werd overgedragen aan de agenten. De 32-jarige man werd overgebracht naar het politiebureau. Bij de fouillering van de man vonden de agenten nog een zakje met poeder, vermoedelijk harddrugs. De drugs werden in beslag genomen. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Akkrum: 50 hennepplanten in auto
De politie heeft vrijdagmiddag 50 hennepplanten in beslag genomen die een 27-jarige Harlinger in zijn auto vervoerde. De bestuurder viel op vanwege zijn snelheid. De man kreeg van een motoragent een stopteken, waarna er een controle volgde. In de auto hing een sterke hennepgeur. Al snel werden de 50 plantjes gevonden. De hennep werd in beslag genomen en vernietigd. De Harlinger mocht zijn weg daarna vervolgen.

Lemmer: politie zoekt getuigen van diefstal auto
De politie zoekt getuigen van de diefstal van een grijze Mercedes-Benz met kenteken 06-TZ-RZ. De auto werd donderdagmiddag vanaf een terrein van een bedrijf aan de Industrieweg weggenomen. De 55-jarige eigenaar uit Lemmer had zijn auto naast een tractor geparkeerd. Hij wilde met behulp van startkabels de tractor starten. Hij verliet zijn en liep naar de tractor. Toen de 55-jarige man in de tractor zat, zag hij dat er iemand met zijn auto vandoor ging. Direct werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Meerdere agenten, ook in de Noordoostpolder, keken uit naar het voertuig. De gestolen auto werd vrijdagmiddag op het Breezand in Lemmer teruggevonden. Een buurtbewoner had de politie gebeld omdat het voertuig hinderlijk geparkeerd stond. Tevens had de melder op internet gelezen dat er Mercedes in het dorp was gestolen. De auto werd door de agenten in beslag genomen in verband met sporen onderzoek. De politie komt graag in contact met getuigen van de diefstal van de auto. Ten tijde van de diefstal waren er veel mensen aan het werk op de Industrieweg. Er moeten dan ook wel getuigen zijn. Heeft u iets gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Natuurlijk kunt u uw informatie ook kwijt bij het politiebureau in Lemmer.

Heerenveen: invordering rijbewijs beginnend bestuurder
De politie heeft vrijdagavond rond 19.00 uur op de Mercurius het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige beginnend bestuurder uit Jubbega. De automobilist reed via de K.R. Poststraat in de richting van Tjalleberd. Toen de verkeerslichten op de kruising met de Mercurius (Internationaal bedrijven terrein Friesland) op oranje sprongen, remde de man niet af maar verhoogde zijn snelheid om toch door te kunnen rijden. Door deze manoeuvre verloor hij de macht over het stuur en de auto sloeg over de kop. Het voertuig gleed door en kwam naast de weg tegen een lichtmast tot stilstand. De bestuurder en zijn passagier kwamen met de schrik vrij. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 225 ug/l, goed voor een proces-verbaal en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto en de lichtmast werden totaal vernield.

Leeuwarden: aanhoudingen na diefstal scooter
De politie heeft naar aanleiding van de diefstal van een scooter vier verdachten uit Leeuwarden van 17, 24,25 en 55 jaar aangehouden. Rond 20.00 uur werd melding gedaan dat er een scooter gestolen was bij een supermarkt aan het Cambuurplein. De eigenaar had zijn scooter geparkeerd voor de winkel. Nadat hij zijn boodschappen gedaan had, bleek zijn zijn scooter te zijn gestolen. Door de politie is met meerdere eenheden gezocht naar de scooter en die werd met draaiende motor, zonder contactsleutel, aangetroffen op Koeriersterespel. De vier personen die bij de scooter stonden gingen bij het zien van de agenten een woning binnen. Deze verdachten zijn door de politie aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. In de woning werd ook nog een nepvuurwapen aangetroffen die een sterke overeenkomst had met een echt wapen. Dit nepvuurwapen werd in beslag genomen. De vier verdachten werden ingesloten.

Noardburgum: invordering rijbewijs beginnend bestuurder
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Zevenhuisterweg het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige bestuurder uit Veenwouden. Surveillerende agenten gaven de man een stopteken waarna er een controle volgde. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 450 ug/l, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: politie onderzoekt brandstichting in zeven afvalcontainers
De politie onderzoekt de brandstichting van zeven afvalcontainers op de Hooizolder en Melkkelder. Surveillerende agenten kregen in de nacht van vrijdag op zaterdag een melding van een brandje in de betreffende straat. Eenmaal ter plaatse bleken er drie ondergrondse afvalcontainers in brand te staan. De brandweer was inmiddels gearriveerd en die had het vuur dan ook snel onder controle. Agenten gingen ondertussen op zoek naar mogelijke daders. Tijdens de zoektocht ontdekten ze nog twee brandende containers op de Melkkelder en op de Hooizolder. Ook de branden werden door de brandweer ontdekt. Ondanks de zoektocht van de agenten werden er geen daders aangetroffen. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

112Fryslan

})