Politieberichten van zaterdag 18 augustus

Getuigen gezocht van verlaten plaats ongeval

JANNUM – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Iedyk waarbij de veroorzaker doorreed. Afgelopen woensdag rond 11.10 uur werd daar een 56-jarige vrachtautobestuurder uit Jislum ingehaald door een kleine rode auto. Dit gebeurde net na de 60 km/u zone. Tijdens de inhaalmanoeuvre schampte deze auto de linker bumper en het zijpaneel van de vrachtauto waardoor schade ontstond. De politie komt uiteraard graag in contact met deze bestuurder of getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Diefstal auto

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte personenauto van het merk Dacia, type Logan met het kenteken 48-SPV-9. De auto werd weggenomen vanaf de Jan van Scorelstraat. De diefstal werd ontdekt op vrijdagochtend omstreeks 11.00 uur.

Winkeldief met winkelverbod aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend omstreeks 11.20 uur een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had een fles met alcoholische drank meegenomen zonder deze te betalen en bleek daarnaast een winkelverbod te hebben. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt voor winkeldiefstal en huisvredebreuk.

Automobiliste gewond na aanrijding

ZWAAGWESTEINDE – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 14.30 uur op de Boppewei een aanrijding afgehandeld waarbij een 53-jarige automobiliste uit Veenwouden gewond raakte. De vrouw reed vanaf een parkeerterrein de weg op en zag daarbij een 22-jarige automobiliste uit Veenwouden over het hoofd. Deze kon de vrouw niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De 53-jarige werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Man aangehouden voor vernieling

URETERP – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 23.00 uur op de Ikewei een 30-jarige inwoner van Ureterp aangehouden op verdenking van vernieling. De man had onder invloed van alcohol op de Tumpstrjitte zonder aanleiding de auto van een 57-jarige vrouw uit Ureterp vernield. De verdachte werd voor verhoor ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

SINT NICOLAASGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Scharsterbrug. De bestuurder reed op een rotonde op de Lemmerweg tegen het verkeer in waarna hij door surveillerende agenten werd gecontroleerd. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 725 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd de man aangemeld bij het CBR voor het Alcoholslotprogramma.

Alcoholslotprogramma (ASP)

Het Alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Tijdens het programma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Deelnemers hebben de beschikking over rijbewijs B met code 103 ‘rijden met een alcoholslot’. Het Alcoholslotprogramma zal een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks vallen er veel doden en gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Maar liefst een kwart van alle doden in het verkeer is gerelateerd aan alcohol. De kosten voor de cursus bedragen €1000 en dienen door de deelnemer zelf betaald te worden. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten rond het alcoholslot zelf zoals het inbouwen ervan en het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Kijk voor meer informatie op [url]www.cbr.nl[/url].

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan