Zaterdag 14 januari

Politieberichten van zaterdag 14 januari

Vijf woninginbraken

FRYSLAN – Het inbrakenteam van de politie Fryslân onderzoekt vijf inbraken in woningen die vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag werden gepleegd. Vrijdagmorgen werd geconstateerd dat de deur van woning aan het Tsejrkepaed in Noardburgum was geforceerd, waarna onder meer een computer werd weggenomen. De 59-jarige bewoner moet nog aangifte doen. Diezelfde ochtend werd ook ingebroken in een woning aan de Willem Sprengerstraat in Leeuwarden. De 24-jarige bewoonster had haar laptop op tafel laten staan. Toen ze weer thuis kwam ontdekte ze dat een ruit was geforceerd en dat haar laptop was gestolen. Vrijdagmiddag deed een 61-jarige inwoonster van Sneek aangifte. Uit haar woning aan de Lutzen Wagenaarstraat waren sieraden en geld gestolen. Vermoedelijk kon men binnen komen met een valse sleutel. Vrijdagavond ontdekte een 21-jarige bewoonster van een woning aan de 1e Delidwarsstraat in Leeuwarden dat een ruit van haar woning was geforceerd. Uit de woning waren een laptop, een boormachine en parfum gestolen. De vrouw deed aangifte. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een 74-jarige bewoonster van een woning aan de Hooidollen in Leeuwarden thuis. Ze zag al snel dat er bij haar was ingebroken. Bij de inbraak waren sieraden buit gemaakt. Ook deze vrouw deed aangifte.

Gelegenheid maakt de dief

De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consument[/url] leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Voetganger gewond

NOARDBURGUM – De politie heeft vrijdagmorgen geassisteerd bij een ongeval op de Westersingel. Daar werd een voetganger aangereden door een auto. De bestuurster van die auto, een 38-jarige inwoonster van Buitenpost, moest uitwijken voor een tegenligger en raakte daarbij gedeeltelijk in de berm. Ze zag daarbij de daar lopende voetganger, een 54-jarige inwoner van Noardburgum over het hoofd. Een botsing was het gevolg, waarbij de voetganger gewond raakte. Deze werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Aanrijding klaar-over

BURGUM – De politie onderzoekt een ongeval op de Kwekersstrjitte, waarbij donderdag omstreeks 12.00 uur een klaar-over gewond raakte. De klaar-over, een 12 jarig meisje uit Burgum, had juist een groepje kleuters over laten steken. Een van de kinderen bleef achter en stak wat later over. De klaar-over voelde dat een auto over haar voet reed en kon het laatste kind nog net op tijd bij de auto weghalen. De bestuurster van de auto stopte, reed achteruit en sprak de klaar-over via het geopende rechter portier aan. Toen de klaar-over zei geen letsel te hebben, reed de bestuurster door. Thuisgekomen kreeg de klaar-over toch last van haar voet en tijdens een doktersbezoek werd vastgesteld dat de voet zwaar gekneusd was. Later die dag meldde de bestuurster van de auto zich telefonisch bij de politie. Zij zal nog gehoord worden over de toedracht van het ongeval.

Man moet nog celstraf uitzitten

HARLINGEN – De politie heeft vrijdagmiddag in de Prinses Margrietstraat een 27-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. De Harlinger stond gesignaleerd omdat hij nog een gevangenisstraf van twintig dagen moest uitzitten. Surveillerende agenten zagen de man lopen en ze wisten dat hij werd gezocht. De man werd dan aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en vanuit daar zal hij naar een gevangenis worden gebracht om daar zijn straf van 20 dagen uit te zitten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

APPELSCHA – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Veenhuizen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Industrieweg een snelheidscontrole met de lasergun met 126 kilometer per uur, terwijl op deze weg 60 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd en tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Heler aangehouden

LEMMER – De politie heeft vrijdagmiddag een 23-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van heling. De man was in het bezit van een gestolen fiets. De eigenaresse herkende haar fiets en waarschuwde de politie. Agenten hielden de 23-jarige man aan. De fiets ging retour richting de rechtmatige eigenaar. Tegen de Lemster werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling

BOLSWARD – De politie heeft vrijdagmiddag op de Workumertrekweg een 27-jarige inwoner van Oudeschoot aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een zakelijk conflict met een 68-jarig inwoner van Bolsward. Dit conflict liep vrijdagmiddag uit de hand. De 27-jarige man mishandelde de 68-jarige Bolswarder. De politie werd gebeld en de agenten hielden vervolgens de 27-jarige aan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht hij het bureau weer verlaten.

Winkeldief met geprepareerde tas aangehouden

LEEUWARDEN – Een beveiliger heeft vrijdagmiddag samen met een omstander een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De beveiliger betrapte de man toen hij in een winkel aan het Zaailand probeerde te stelen met behulp van een geprepareerde tas. Eenmaal buiten de winkel werd de 33-jairge aangesproken door de beveiligingsmedewerker. De winkeldief wilde vluchten, maar de beveiliger kon hem samen met een omstander aanhouden. De verdachte werd vervolgens overgedragen aan de politie. De geprepareerde tas werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de winkeldief proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag na een zoekactie een 25-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag in zijn ouderlijk huis zijn moeder moet een mes bedreigd. Die waarschuwde vervolgens de politie. In de Hobbemastraat werd de Amsterdammer aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de 25-jarige proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldief aangehouden na Burgernetactie

BURGUM – De politie heeft vrijdagmiddag dankzij de inzet van Burgernet een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had eerder die middag etenswaren gestolen bij een supermarkt. Hij werd betrapt door het personeel en vluchtte de winkel uit. Een personeelslid stapte in zijn auto en zette de achtervolging in. Ondertussen waarschuwde een ander personeelslid via 1-1-2 de politie. Het signalement van de man en zijn vluchtrichting werden doorgegeven. Reden voor de centralist van de Meldkamer Noord Nederland om een Burgernetactie te starten. Samen met 1250 deelnemers keken de agenten uit naar de winkeldief. Dankzij zes reacties van deelnemers konden agenten op de Hornstrasingel de man aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bekeuringen bij toezicht op A7

DRACHTEN – De politie heeft vrijdag van 14.00 uur tot 22.00 uur toezicht gehouden op de A7 van Marum naar Heerenveen, dit alles in het kader van het project A7 veilig. Tijdens het toezicht schreven de agenten acht bekeuringen uit. Vier voor het niet dragen van de autogordel, drie voor het niet handsfree bellen en één voor het niet richting aangeven tijdens het inhalen.

Rijbewijzen kwijt na forse snelheidsovertredingen

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend en in de nacht van vrijdag op zaterdag op de N31 ter hoogte van de verkeerslichten van de wijk Techum de rijbewijzen van vijf automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. ’s Ochtends passeerde een 28-jarige automobilist uit Franeker de controle met de lasergun met 131 kilometer per uur, terwijl op deze weg 70 kilometer per uur is toegestaan. Vrijdagavond werd wederom op deze locatie met de lasergun op snelheid gecontroleerd. Maar liefst vier automobilisten reden sneller dan 125 kilometer per uur. Een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden reed maar liefst 73 kilometer per uur te hard. Vanwege de overschrijding van meer dan 50 kilometer per uur werd ook van deze vier bestuurders het rijbewijs ingevorderd. Tegen alle vijf de bestuurders werden tevens proces-verbaal opgemaakt.

Oplichters aangehouden

HURDEGARYP – De politie heeft in een onderzoek naar oplichting een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Het duo had de afgelopen periode bij twee grote postorderbedrijven diverse goederen besteld. De goederen, waaronder veel elektronica, werden op diverse locaties in de provincie afgeleverd. Zo ook in een leegstaande woning in Hurdegaryp. De rekeningen van de bestelde goederen werden echter niet betaald. Beide postorderbedrijven deden aangifte omdat ze veel geld hadden misgelopen. Na onderzoek werd duidelijk dat het duo uit Leeuwarden verantwoordelijk was voor de vele bestellingen. De officier van justitie gaf toestemming om de twee aan te houden. Dit gebeurde afgelopen woensdag. In de woning van de Leeuwarders werden diverse goederen, waaronder een computer en speakers, in beslag genomen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de verhoren bekende het duo de twee postorderbedrijven te hebben opgelicht. Tegen hen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. In de loop van vrijdag mochten ze het politiebureau weer verlaten.

Burgernetactie na greep uit kassa

DOKKUM – De politie heeft vrijdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een man die geld had gestolen uit een kassa van een supermarkt aan de Houtduif. Omstreeks 18.25 uur liep de nog onbekende man naar de servicebalie. Daar deed hij een greep uit de kassa en verliet vervolgens de winkel. Een klant zette direct de achtervolging in, maar raakte de dief kwijt en moest daarom de achtervolging staken. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd Burgernet ingeschakeld. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de man. Hij werd echter niet meer aangetroffen.

Telefoonstoring bij Noordelijk politieservicecentrum

GRONINGEN – Het Noordelijk politieservicecentrum, waar alle 0900-8844 telefoontjes binnen komen vanuit Drenthe, Groningen en Fryslân, is van vrijdagavond 22.00 uur tot zaterdagochtend 03.00 slecht bereikbaar geweest. Dit alles had te maken met een technische storing in de telefooncentrale. Nadat de storing was geconstateerd, zijn direct monteurs opgeroepen om het probleem te verhelpen. Zaterdagochtend om 03.00 uur was het probleem verholpen en was het Noordelijk politieservicecentrum weer goed bereikbaar.

Man aangehouden voor diefstal

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 22-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. De man had eerder die avond uit een tuin van een woning aan de Ropta eenhanging basket gestolen. De eigenaar van de woning zag dit alles gebeuren en waarschuwde de politie. Tevens zette de man de achtervolging in. Hij wist de dief te achterhalen. De agenten waren inmiddels gearriveerd en hielden de 22-jarige, die zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden voor bezit hennep

WOLVEGA – De politie heeft vrijdagavond een 20-jarige automobilist uit Wolvega aangehouden op verdenking van het bezit en vervoeren van softdrugs. De bestuurder kreeg van surveillerende agenten op de Hoofdstraat-west een stopteken omdat ze hem op het gebruik van alcohol wilden controleren. Van alcoholgebruik was geen sprake, wel roken de agenten een sterke hennepgeur in de auto. De bestuurder probeerde nog een zak met hennep te verstoppen, maar dit werd gezien door de agenten. De 20-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering werden in de kleding van de man nog twee kleine zakjes met hennep en twee wikkels met vermoedelijk harddrugs aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek in gesloten. Ook de auto van de man werd in beslag genomen. Daar werden twee zakken met hennep, een bakje van plastic met daarin hennep, een laptop en een mobiele gevonden. Ook dit werd allemaal in beslag genomen.

Man aangehouden voor mishandeling

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Van Harenstraat een 18-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had ruzie in een snackbar gekregen met een 16-jarige plaatsgenoot. Eenmaal buiten escaleerde de ruzie. De 18-jarige sloeg de 16-jarige. Die raakte daardoor gewond en moest per ambulance over worden gebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Agenten hielden de 18-jarige man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op De Schrans een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man heeft een verbod om in alle panden op de Weaze te komen. Hij ging ’s nachts toch een café naar binnen en het personeel waarschuwde de politie. Agenten hielden de man aan op De Schrans. De verdacht werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige inwoner van Beetgum aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten. Agenten op mountainbikes zagen in de Grote Hoogstraat een man lopen die erg onvast ter been was. Het was al snel duidelijk dat de 33-jarige zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. Aangekomen op de Groentemarkt viel de man een aantal keren op de grond. Agenten waren bang dat hij in de gracht zou vallen. Aangezien hij alleen was, besloten de agenten om hem aan te houden en ter ontnuchtering in te sluiten. Het was namelijk niet verantwoord om de 33-jarige alleen op straat achter te laten.

Man aangehouden voor vernieling

NOORDWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Paardendreef een 23-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht de ruiten van de woning van zijn buren ingegooid. De verdachten werd aangehouden door agenten en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Mannen aangehouden na vernielen terrasafzetting

NOORDWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Zandhuizen van 25 en 27 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. De mannen hadden eerder die nacht bij een horecagelegenheid aan de Bovenstreek een terrasafzetting vernield. Bij de horecagelegenheid werd de 27-jarige man aangehouden. Later die nacht werd ook zijn 25-jarige plaatsgenoot aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens de horecagelegenheid deed een 40-jarige inwoner van Noordwolde aangifte.

Drie stappers buiten bewustzijn door drugs

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centrum van de stad drie stappers aangetroffen die door het gebruik van drugs, vermoedelijk GHB, buiten bewustzijn waren geraakt. Op de Stationsweg lag een 29-jarige inwoner van Leeuwarden op straat. Agenten waarschuwden voor hem een ambulance. Toen die arriveerde, kwam de Leeuwarder weer bij. Hij werd door een vriend thuis gebracht. Later die nacht lag een 31-jarige inwoner van Leeuwarden in de Oude Doelesteeg. Agenten kregen hem niet wakker. De man was nog in het bezit van GHB. Ook voor deze man kwam een ambulance. Eenmaal op de brancard werd de Leeuwarder weer wakker. Hij wilde absoluut niet naar het ziekenhuis. De man werd door het personeel van de ambulance weer van de brancard geholpen en kon zijn weg weer vervolgen. Ook in een horecagelegenheid in de Poststraat was een stapper door het gebruik van drugs onwel geworden. Ook deze man kon na behandeling door het ambulancepersoneel zijn weg weer vervolgen.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag in de gehele provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Hierbij werd in vijf gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Het CBR gaat beoordelen of deze bestuurders ook in aanmerking komen voor het alcoholslot Dat betrof (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Vrijdag, 18.15 uur, Binnenwei in Siegerswoude, een 51-jarige automobilist uit Siegerswoude, 665 ug/l. De man had een aanrijding veroorzaakt en was daarbij doorgereden. Agenten gingen naar zijn woonadres en de bestuurder werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau voor de ademanalyse. Daar bleek dat het rijbewijs van de man vorig jaar ook al was ingevorderd vanwege het rijden onder invloed van alcohol;
*Vrijdag, 22.15 uur, Stationsweg in Lemmer, een 38-jarige automobiliste uit Rutten, 635 ug/l. De vrouw was twee maand geleden ook al betrapt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. Haar rijbewijs was toen al ingevorderd en dat had ze nog niet terug. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de auto van de vrouw in beslag te nemen;
*Zaterdag, 01.00 uur, Lunenburgpaed in Wijckel, een 34-jarige automobilist uit Wijckel, 630 ug/l;
*Zaterdag, 02.10 uur, Zomerweg in Hurdegaryp, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Hurdegaryp, 570 ug/l. De man was met zijn auto in een sloot terecht gekomen. Het voertuig raakte daardoor zwaar beschadigd;
*Zaterdag, 03.30 uur, De Schrans in Leeuwarden, een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden, 690 ug/l;
*Zaterdag, 04.00 uur, De Snitserdyk in Reduzum, een 18-jarige beginnende bestuurder uit Gouda, 445 ug/l.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan